A korabeli pecsét is az antiochiai szentet ábrázolta

Nemrég beszámoltunk róla, hogy új emlékhellyel gyarapodott Vác belvárosa: képoszlopot állítottak a középkori plébániatemplom védőszentje, Antiochiai Szent Margit tiszteletére. Az új szakrális emlékhelyet július 20-án áldotta meg Beer Miklós búcsúzó megyéspüspök a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár udvarán.

Az esemény hátteréről Zomborka Márta készített egy összefoglalót. „A középkorban Vác magyar városrészének plébániatemploma a Szent Margit titulust viselte, a településrész korabeli pecsétje is az antiochiai szentet ábrázolta, Margit fokozott tiszteletéről tanúskodva. A templom alapítási idejét nem ismerjük, legkorábbi írásos említése az 1332-37-es pápai tizedjegyzékben maradt fönn.

Mátyás király idején még bizonyosan használatban volt, 1503-ban is említik, ám az 1570-es török összeírás már romosnak mondja. Későbbi sorsáról nincs ismeretünk, pontos helye sincs meghatározva. A fellelhető adatok alapján valahol a mai egyházi főtér, vagyis a Konstantin tér, és a korabeli székesegyház – a Géza király tér – vonala közötti területen állt, maradványainak felbukkanása földmunkák kapcsán remélhető. Az új egyházi levéltár építését megelőzően is zajlottak régészeti kutatások, de ott nem találták nyomait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Pálos Frigyes prépost-kanonok úr már öt éve elkészíttette Perlaky József képzőművésszel azt a Szent Margitot ábrázoló mozaikképet, mellyel a korai templomnak kívánt emléket állítani a levéltár felépítése, a kert rendezése után. A képoszlopot ­­– melyben a mozaikképet elhelyezték – Holnapy Márton premontrei atya tervezte és valósította meg, őrizve ezzel Frigyes atya emlékét is” – tudtuk meg a szakembertől. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!