Böjte Csaba árvái és fogvatartottak gyermekei a táborban

Fogvatartottak gyermekei és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes árvái közösen táboroztak Balassagyarmaton. A „Nem az én bűnöm, mégis az én büntetésem” mottójú művészeti tábor célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a büntetésüket töltő elítéltek otthon maradt gyermekeire, egyúttal nekik olyan értékeket adjon, amelyek számukra kapaszkodót adhatnak a mindennapi életben.

Büntetésüket töltő elítéltek gyermekei és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árvái közösen táboroztak Balassagyarmaton a börtön által szervezett tematikus művészeti táborban augusztus 5-től. A lelki feltöltődést jelentő együttlétet az elítéltek gyermekeivel hasonló helyzetben lévő erdélyi árvákkal közös programok színesítették.

A foglalkozások középpontjában a komolyzene, a könnyűzene, a tánc és a festészet állt, de bűnmegelőzési és motivációs előadások is színesítették a táborozók napjait. A zenei ismereteket és a szórakozást Várnagy Andrea zongoraművész és Szűts István, a Kormorán zenekar tagja garantálta, Böjte Csaba pedig személyesen is felkereste a gyerekeket. Csaba testvér a család fontosságáról és a hit teremtő erejéről beszélt a táborozóknak.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön által szervezett művészeti tábor célja az volt, hogy választási lehetőségekkel mutasson utat a helyes értékrend felé, egyúttal hatást gyakoroljon a büntetésüket töltő szülőkre is, hiszen a családi kapcsolatok erősödésével a börtönártalmak is csökkenthetők. A tábor zárásaként a gyermekek szombaton rendkívüli családi látogatófogadás keretében találkozhatnak majd börtönben lévő szüleikkel.

Az egyedülálló program a Belügyminisztérium, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, illetve a Vidékfejlesztési Hálózat segítségével, a Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület és a Gondoskodás Közhasznú Egyesület összefogásával valósult meg.

A büntetés-végrehajtási szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az elítéltek a büntetésük ideje alatt, családtagjaikkal továbbra is szoros köteléket ápoljanak, továbbá fontos szempont az is, hogy a gyermekeket ne viselje meg az a szigorú közeg, amivel a büntetés-végrehajtási intézetekben szembesülhetnek. A fogvatartottakra és gyermekeikre nehezedő lelki teher enyhítésére, mára minden hazai börtönben megtalálhatóak az úgynevezett gyermekbarát családi látogatóhelyiségek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!