Csaknem fél évszázada lángol a pokol kapuja a sivatagban

Ritkán foglalkozunk külföldi témákkal, de vannak olyan helyzetek, amikor az emberi tudatlanság különös helyzeteket eredményez. Ilyen a már több mint négy évtizede lángoló mélyedés a közép-ázsiai Karakum-sivatag közepén. A 60 méter széles és 20 méter mély kráter 1971-ben jelent meg egy rosszul sikerült szovjet bányafúrás következtében. A kísérlet során elértek egy nagyméretű földalatti gázkamrát, a felszín beomlott, ezzel megnyitva a metánnal telített óriási lyukat.

A geológusok úgy döntöttek, hogy el kell égetni a kamrából szivárgó földgázt. Arra számítottak, hogy miután meggyújtják, a gáz teljes mennyisége néhány hét alatt elég. Azóta is várják ezt a pillanatot. A szovjet szakemberek alaposan alábecsülték a nyílás méreteit, a katlan ugyanis máig nem aludt ki. Csak találgatni lehet, mekkora mennyiségű gáz égett el eddig, illetve mennyi tartalékkal rendelkezik még.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Budapesten 32 évig kell félretenni az átlagbért egy új házhoz

A helyi lakosok által “a pokol kapujának” nevezett képződmény érdekes látnivalóval szolgál az arra tévedő maroknyi turistának. A Darvaza falu közelében fekvő látványosság Türkmenisztán középső részén, Közép-Ázsia szinte alig lakott, nehezen megközelíthető sivatagi területén található. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!