Csúnyán rohadnak az élsportolók fogai

Az extrém testedzés növeli a fogszuvasodás kockázatát, derült ki egy brit fogorvosi kutatásból. A British Dental Journalben megjelent tanulmány szerint ennek elsősorban a sportitalok, az energiazselék és a különböző energiaszeletek mértéktelen fogyasztása lehet az oka, azok magas cukortartalma miatt.

A kutatók 352 olimpikont és profi sportolót vizsgáltak, akik között akkor is magas százalékban találtak komoly fogproblémákat, ha azok rendszeresen, napi kétszer alaposan fogat mostak. Ebben a sportitalok vagy a fehérjeszeletek mellett az is közrejátszhat, hogy az intenzív testedzés elváltozásokat okoz a nyál összetételében, ami súlyosbítja a cukros kiegészítők okozta károkat.

Jobban ügyelnek a fogaikra az átlagnál, de hiába

A vizsgált sportolók között focistákat, kerékpárosokat, evezősöket, hokisokat, úszókat és atlétákat is találni, 18 és 36 éves kor között. Kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyen jelezték, hogy naponta hányszor mosnak fogat, hogy dohányoznak és rágóznak-e, vagy hogy mikor jártak legutóbb fogorvosnál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

A legtöbbjük napi két fogmosás mellett az utóbbi hat hónapban meglátogatta a fogorvosát is, aminek a kutatók szerint alapesetben elegendőnek kellene lennie az egészséges fogakhoz. A sportolók 94 százaléka mos fogat legalább kétszer egy nap, 44 százalékuk pedig fogselymet is használ – ezek az arányok a brit átlagnépességnél 75 és 21 százalék.

Ehhez képest 49,1 százalékuknál kezeletlen fogszuvasodást találtak, nagy többségüknél pedig az ínygyulladás korai jeleit mutatták ki. A megkérdezett sportolók harmada szerint a nem megfelelő szájhigiéniájuk negatívan hatott az edzésükre és a teljesítményükre. Utóbbit a tanulmány szerzői azzal magyarázzák, hogy a szájban található baktériumok az ínyen keresztül bejuthatnak a véráramba, ami nemcsak a teljesítményt ronthatja, de komolyabb esetekben szív- és érrendszeri betegségeket, vagy akár rákot és demenciát is okozhat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A kutatók azt javasolják, hogy azok a sportolók, akik sportitalokat, energiazseléket és energiaszeleteket fogyasztanak, először is csökkentsék ezek bevitelét, majd használjanak magas fluoridtartalmú szájvizet és fogselymet, valamint egy évben többször is járjanak fogorvoshoz. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!