Evezős vb: Galambos Péter éremesélyes Linzben

Hét egység 11 versenyzője képviseli a magyar színeket vasárnaptól a linzi, olimpiai kvalifikációs evezős és paraevezős világbajnokságon, amelyen két tokiói kvóta megszerzése a terv. Szierer János szövetségi kapitány a korábban kitűzött célokról, azaz a két olimpiai kvótáról az MTI-nek elmondta: kincstári optimizmusa töretlen, így hisz abban, hogy a tervüket megvalósítják. A magyar csapatban ott van a váciak kiválósága, Galambos Péter is.

A magyar válogatottból Galambos Péter bizakodhat éremszerzésben, aki tavaly ugyan hatodik lett a vb-n, de idén május közepén világkupát, június elején pedig Európa-bajnokságot nyert. A 32 éves váci kiválóságnak a felnőttek mezőnyében nagy világversenyen az volt az első aranyérme. Ugyanebben a versenyszámban – ami nem szerepel az olimpiai programban – Eb-n korábban egy második helyezése (2017) volt, míg a világbajnokságon két ezüst- (2012, 2016) és két bronzérmet (2010, 2013) szerzett.

„Egypárról lévén szó népes és erős mezőnyre számítunk, amelyben legalább egy döntőnyi versenyző száll harcba a győzelem, de legalábbis az éremszerzés reményében” – mondta a szövetségi kapitány. Hozzátette: bízik Galambos dobogós helyezésében, ami nagy lendületet adhatnak neki, hogy a jövő évben nem a kedvelt versenyszámában próbálja megszerezni az olimpiai kvótát.

A szakember hangsúlyozta: a linzi pályát felnőtt világkupáról és korosztályos versenyekről is ismerhetik a magyar evezősök, bár az eddigi személyes tapasztalataik inkább kedvezőtlenek. A Duna közelsége miatt annak vízszintváltozása hirtelen jelentkezik a pályán is, ez viszont az évnek erre az időszakára már nem jellemző.

A vb vasárnap kezdődik és nyolc napig tart. A megmérettetésen 80 ország 1200 evezőse indul, előbbi rekord a vb-k történetében, 20 versenyszámban – ebből 14 olimpiai – hirdetnek győztest, míg a paraevezősöknél kilenc számban osztanak érmeket. Az A döntőket jövő péntektől vasárnapig rendezik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!