Facebook: gombnyomásra törölhetjük a nyomainkat

Új, adatvédelmet szolgáló funkcióval bővül a Facebook. Segítségével az is látható, mely oldalak továbbítanak rólunk információt a közösségi oldal felé. Még a Facebook májusi F8 fejlesztői konferenciáján került szóba, hogy a közösségi oldal egy új adatvédelmi eszközt kíván bevezetni, hogy a felhasználók nagyobb biztonságban érezzék személyes adataikat. Az újdonságra egészen eddig kellett várni.

A funkció bejelentésekor Mark Zuckerberg külön Facebook-bejegyzést szentelt neki, melyben azt is leírta, mi mindenre számíthatnak majd a felhasználók. Bár a fejlesztést akkor Clear History néven emlegette a Facebook-vezér, most kiderült, végül másnak keresztelték el: Off-Facebook Activity lett a neve.

A HVG cikke szerint funkció alkalmas az oldal használatából felgyülemlett információk megsemmisítésére, de azt is megmutatja, melyek azok az oldalak vagy alkalmazások, amik a felhasználóról begyűjtött információt továbbítják a Facebooknak, amely aztán célzottabb reklámokat tud megjeleníteni nekik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

Az újdonságot a Facebook fő alkalmazásába építették, a program beállításain belül kell majd keresni, vagyis nem egy újabb appról van szó. A fejlesztést első körben három ország, Írország, Dél-Korea és Spanyolország facebookozói próbálhatják ki, de később természetesen másokhoz is megérkezik.

A funkció ismertetésekor Mark Zuckerberg sem tűnt boldognak, szerinte ezzel kevésbé lesz jó a hírfolyam, de mint mondta, be kellett látniuk, hogy a felhasználóknak szükségük van rá, ők pedig hallgattak rájuk. Tegyük hozzá, ehhez azért néhány botrány is kellett, de erről már nem beszélt az alapító. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!