Felső-törökhegyi örömök: már nem sötétben botorkálnak

Vác észak-keleti részén, az M2-es autóút által határolt, Deákvárhoz kapcsolódó felső-törökhegyi városrészünk évről-évre népesedik. Sok család – a városon belüli beépítetlen telkek hiányában is – ezen peremrészen látja meg a fantáziát a családi otthon kialakítására. A több mint két évtizede történt belterületbe vonás óta a teljes közművesítésre és az infrastruktúra fejlesztésére egyre nagyobb igény van. Most azonban újabb előrelépés történt, erről küldött cikket a felső-törökhegyi lakóközösség nevében Csányi Balázs.

„A korábbi – rendezetlenebb – zártkerti jellegből származó telekadottságok miatt a szabályozott lakótelkekké való alakítás igen körülményes és költséges többletfeladatokkal jár. Az előírt útszélességek kialakítása feltétele minden egyes fejlesztésnek. Tekintettel arra, hogy a telekingatlanok többnyire magántulajdonban vannak, ezen telekalakítások csak a telektulajdonosok és az önkormányzat kölcsönös együttműködésével vihető végbe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elhunyt Lajtai István, volt országgyűlési és önkormányzati képviselő

Egy igen jelentős együttműködés eredményeképpen – egy több mint négy éves folyamatnak köszönhetően – a felső-törökhegyi városrészen, a Kosdi úttól indulóan egy hosszabb, több mint 400 méteres útszakaszon a tulajdonosok hozzájárulásával, a telekalakítási költségek önkormányzati felvállalásával sikerült – a szabályozási terv szerinti – megfelelő útszélességet kialakítani, ami egy teljesen új elektromos hálózat kiépítését tette lehetővé. Megjegyzem, a Felső-Törökhegy út (gerincút) ezen fő bejárati szakaszán az elektromos ellátás egyáltalán nem állt rendelkezésre.

A városrészen a lakóközösség nagyon régi kérése a közvilágítás fejlesztése is, mivel a mintegy 1,3 kilométer hosszú gerincút csak szakaszosan rendelkezett közvilágítással, de ez az első 400 méteres, a Kosdi útba torkolló szakasz, mely a tömegközlekedést biztosító buszmegállóhoz vezet, teljesen kivilágítatlan volt. Az őszi-téli időszakban már kora délután is korom sötétben kellett a munkába, iskolába járó gyalogosoknak botorkálni a kiépítetlen úton.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ünnepi hangulat különleges szivárvánnyal a váci Kossuth téren

Örömmel tapasztaltuk, hogy kérésünk most végre meghallgatásra talált, és az elektromos hálózat építésével egyidőben a közvilágítási kábel is lefektetésre került, majd ezt követően az önkormányzat forrást biztosított a lámpatestek felállítására is, így most már korszerű, energiatakarékos, nyolc méter magas lámpatestekkel az esti órákban is biztonságosan közlekedhetünk a Felső-Törökhegy út bevezető szakaszán.

A fejlesztéseknek köszönhetően sokkal élhetőbbé vált a környezetünk, ezért a lakóközösség nevében szeretnénk köszönetet mondani a váci önkormányzatnak, hogy biztosította a szükséges forrást a fejlesztések megvalósításához, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának a munkatársait is külön dicséret illeti a segítőkész hozzáállásukért és a hatékony szervezésükért, továbbá köszönjük a körzetünk képviselőjének a közbenjárását. Reméljük, hogy a jövőben még sok ilyen együttműködés eredményeképpen tovább fejleszthetjük lakókörnyezetünket” – írja a felső-törökhegyi lakóközösség nevében Csányi Balázs.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!