Galambos: „Ez most ennyire volt elég Gorettivel szemben”

A váci Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban ezüstérmet szerzett pénteken a Linzben zajló evezős világbajnokságon – számoltunk be frissen néhány perccel a futam után a versenyről. A 32 éves váci versenyző az egyes pályán jól jött el a rajtból, és hamar az élre állt, egyedül a favorit olasz Martino Goretti tartotta vele a lépést.

A táv negyedénél azonban már egyértelműen az olasz vezetett, a magyar evezős viszont biztosan őrizte a második helyet. A táv feléhez közeledve kettészakadt a mezőny, Galambos mellett még az ausztrál Sean Murphy követte belátható különbséggel a magabiztosan élen haladó Gorettit. Az ausztrál 1000 méter után próbált ritmust váltani, nagyot csatázott Galambossal, aki előbb visszaverte a támadást, majd 1500 után olyan hajrát nyitott, amely sok volt Murphynek. Goretti viszont eközben már mindkettőjüktől majdnem két hajóval meglépett, így Galambos a finisben csak megközelíteni tudta őt, az olasz győzelmét nem veszélyeztette.

Galambos Péter az MTI-nek elmondta: bár az aranyérem megszerzése volt a célja, a második hely miatt sem érez csalódottságot. „Ahogy az egész szezonban, úgy a vb-n is végig egészséges voltam és jó formában eveztem. A döntőben is mindent kiadtam magamból, ez most ennyire volt elég Gorettivel szemben. Hiába előztem meg őt az Eb-n és vk-futamon is, a vb-re nagyon jól sikerült időzítenie a formáját. Valamit nagyon eltalált az olasz, mert Linzben végig magasan az egész mezőny előtt járt” – nyilatkozott.

Hozzátette: külön örömmel töltötte el, hogy a szezonban két vk-versenyen is első ausztrál ellenfelét nagy küzdelemben sikerült maga mögött tartania. A könnyűsúlyú egypárra – amely nem olimpiai szám – 33 versenyző nevezett.

A váciak versenyzője nagyszerű formában evezett a vb-n, előfutamában és negyeddöntőjében is a legjobbnak bizonyult, aztán az elődöntőből is simán, a harmadik helyen jutott tovább. Galambosnak ez az ötödik vb-érme, 2012 és 2016 után harmadszor végzett másodikként, 2010-ben és 2013-ban harmadik volt. A magyar evezős a felnőttek mezőnyében világversenyen idén szerezte meg az első aranyérmét, amikor június elején megnyerte a luzerni Európa-bajnokságot. Goretti a kontinensbajnokságon bronzérmes volt.

Tavaly német, svájci és amerikai evezős állhatott dobogóra ebben a versenyszámban, Galambos hatodikként zárt.

Kint volt a helyszínen és a vízparton szurkolt a futam alatt Pető Tibor, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, aki egyben városunk alpolgármestere is, s az elsők között gratulált Galambos Péternek a remek eredményhez. Biztosan volt még egy váci Linzben, aki Péter sikeréért izgult: Rapcsák Károly, a versenyző trénere. (képünkön: Pető Tibor és Galambos Péter)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!