Illegális szemétlerakót fogtak a közteresek Deákváron

Ismét illegális szemétlerakót értek tetten a napokban a váci közterület-felügyelők. A legutóbbi eset Deákváron, az egyik szelektív hulladékgyűjtő szigetnél történt. Egy férfi néhány zsáknyi építési hulladéktól akart éppen megszabadulni, amikor rajtakapták, így ki kellett fizetnie a helyszíni bírságot, és visszapakolnia a szemetet. A közterület-felügyelők és a társzervezetek továbbra is a nap 24 órájában figyelik a szemétlerakó helyeket, illetve a lakossági bejelentéseket, és ha szabálytalanságra derül fény, azonnal eljárást indítanak – számolt be a hírről a városi televízió.

Nullától 24 óráig járőrőznek Vácon a közterület-felügyelők, az utóbbi hetekben pedig kiemelt feladat lett a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendjének ellenőrzése. Már több alkalommal is intézkedtek renitens szemetelőkkel szemben, legutóbb Deákváron, a Spar melletti szelektív szemeteseknél.

“Észleltük, hogy egy dobozos autó pakolja ki az építési törmeléket kisebb, ragasztós zsákokban. Az úriembert igazoltattuk, és a fényképek elkészítésénél észrevettük, hogy 4-5 zsák még az autóban maradt, de jó pár zsákot már szétosztott az üveg, illetve a papírhulladék között, ahogy éppen sikerült neki, amit természetesen visszarakattunk az autóba” – mondta a tévének Horváth Zoltán közterület-felügyelő.

A férfit igazoltatták, és azonnali helyszíni bírságot kapott. Éppen annyit, amennyiből rendelhetett volna egy 4 köbméteres konténert. Horváth Zoltán elmondta, a helyszíni bírság összege egyelőre 10 és 50 ezer forint között mozog, attól függően, hogy mekkora mértékű kihágásról van szó. Az önkormányzat egyébként éppen készül 100 ezres nagyságrendűre növelni az illegális szemetelésért kiszabható bírságot.

A váci közteres arról is beszélt, hogy tetten érés esetén nem érdemes elmenekülni, és nemcsak azért, mert a járőrök kényszerítő eszközökkel is fel vannak szerelve, hanem azért, mert folyamatos kapcsolatban vannak a rendőrséggel, és azonnal leadják a rendszámot és az egyéb információkat, így pillanatokon belül érkezik az erősítés. A helyi hatóságok és önkéntesek egyébként nemcsak saját észleléseik, hanem a lakossági bejelentések alapján is azonnal eljárnak.

“Rengeteg bejelentés érkezik, tehát hiába kezd el valaki építési törmeléket vagy bármit olyan helyre kirakni, senkinek nem ajánlanám, hogy ezt megpróbálja, inkább hivatalos úton próbáljon konténert rendelni” – tanácsolta Horváth Zoltán.

A közterület-felügyelő azt mondja, érezhetően csökken a tiltott szemét mennyisége a közterületeken, és várhatóan a kamerarendszer teljes kiépítésével még tovább nő majd a lakossági fegyelem. Hozzáteszi: az összehangolt ellenőrzéseket is folytatják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!