Marton Zsolt: „Szeretnék püspökként is ember lenni”

Marton Zsoltot, a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektorát augusztus 24-én ünnepi szentmise keretében püspökké szentelték és beiktatták főpásztori hivatalába a váci székesegyházban. A főszentelő Erdő Péter bíboros, prímás; a társszentelők Michael August Blume apostoli nuncius és Beer Miklós nyugalmazott váci püspök voltak.

Marton Zsoltot Ferenc pápa július 12-én nevezte ki a Váci Egyházmegye élére, miután elődje, Beer Miklós – a hagyományoknak megfelelően – 75. életévének betöltésekor benyújtotta lemondását.

Magyar Kurír katolikus portál beszámolója szerint a liturgia elején Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket, rámutatva, hogy az Úristen gondoskodott az ő népéről, és új főpásztort adott neki. Külön köszöntötte azokat, akik a Marton Zsolt életének és szolgálatának főbb állomásait jelentő Maglódról, Ecserről, Dányból, Nagykátáról, Gödről, illetve a budapesti Központi Szemináriumból érkeztek.

„Hogy pedig Tiszteletreméltó Testvérünk, Beer Miklós lemondása folytán pásztor nélkül maradt és a Váci Egyházmegyének törvényes Vezetője legyen, Téged, Kedves Fiam, akit lelkiéletét gondozónak, az Egyház törvényeiben, intézményes ügyeiben, az isteni és emberi dolgokban járatosnak ismerünk meg, úgy gondoltuk, hogy ugyanezen Egyházmegye főpásztorává rendelünk. Ezért a Püspöki Kongregáció véleményére építve, legfőbb apostoli hatalmunkkal, Téged a Váci Egyházmegye püspökévé nevezünk ki, megadva az ezzel járó kötelezettséghez fűződő jogokat” – olvasható Ferenc pápa kinevező okiratában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Erdő Péter bíboros beszédében kiemelte, hogy a kereszténység nem puszta életfilozófia, nem hasznos tanácsok gyűjteménye arról, hogy hogyan éljünk kellemesen. A kereszténység nem a világ megfigyeléséből összegyűjtött tapasztalatok elméleti rendszere, nem is csupán valamilyen aktuális szociális program, hanem tanítványság, magának Jézusnak a követése. Szavai szerint az apostolutódot maga Jézus gondnoknak, vagyonkezelőnek nevez és kijelenti róla, hogy nem kívánnak tőle mást, mint azt, hogy hűséges legyen. Erdő Péter szavai szerint a püspöki hivatással nem kényelmes beosztást, társadalmi rangot vagy emberi megbecsülést választ az, aki ma elvállalja ezt a küldetést.

A homília után következett a püspökjelölt ígérettétele, melynek végén a főszentelő azt kívánta neki: „Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett benned!” A szertartás a Mindenszentek litániájával folytatódott, amely alatt Marton Zsolt az Istennek való teljes önátadás jeleként a földön fekve imádkozott.

Ezután a jelen lévő püspökök kézrátétele, illetve az ezt követő felszentelő ima által adatott át a papi rend teljessége az új püspöknek. Utána Erdő Péter a szentelendő fejét megkente olajjal, majd az evangéliumos könyvet, valamint a főpapi jelvényeket: a püspöki gyűrűt, a mitrát – püspöksüveget – és a pásztorbotot vehette át Marton Zsolt. Az új váci főpásztor ezután foglalta el püspöki székét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Az újdonsült megyéspüspök békecsókot kapott előbb a főszentelőtől, majd minden püspöktársától. Ezután az egyházmegye papjai – köztük az egyházmegye területén szolgáló szerzetespapok is – és állandó diakónusai egyenként Marton Zsolt elé járultak, és kézfogással kifejezték engedelmességüket és tiszteletüket.

A szertartás az Eucharisztia liturgiájával folytatódott, ekkor az újonnan felszentelt püspök átvette a főcelebránsi szerepet a főszentelőtől.

A szentmise végén felhangzott a Te Deum, miközben az új püspök elődje, Beer Miklós és Varga Lajos váci segédpüspök kíséretében végigvonult a hajón, áldást osztva.

A hálaadó ének után Varga Lajos megköszönte a nyugdíjba vonuló Beer Miklós 16 évi szolgálatát, és további jó püspöki szolgálatot kívánt neki, immár az új főpásztorral való együttműködésben. Ezután Marton Zsoltot köszöntötte az egyházmegye papsága, a szerzetesek és szerzetesnővérek, a diakónusok és más világi szolgálók, valamint az egyházmegye hívei nevében. Szolgálatára Isten bőséges áldását kérte.

Marton Zsolt ezt követően szólt egybegyűltekhez. „Hűséges az Isten” (1Kor 10,13b) püspöki jelmondatából kiindulva mondott köszönetet eddigi életéért, elsősorban Istennek. Megköszönte, hogy az Úr meghívta a papi és a püspöki szolgálatra. Köszönetet mondott szüleinek, testvérének, rokonainak és barátainak. Megköszönte tanítóinak, nevelőinek, korábbi plébániai híveinek és a Fokoláre mozgalom tagjainak is, amit érte tettek. Kifejezte köszönetét az őt pappá szentelő Keszthelyi Ferencnek, akinek a titkára is lehetett. Külön megköszönte Beer Miklósnak, akinek hatalmas embersége példa számára, hogy megismerkedésük óta bizalmába fogadta, mindig támogatta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Az új megyéspüspök ezután felvázolta főpásztori programját. Felidézte azt a történetet, amikor nagykátai káplán korában elment a strandra a hittanosokkal együtt, akik korábban talán még nem láttak papot fürdőnadrágban. Az egyik kisgyerek odament hozzá és azt mondta: az atya olyan, mint egy ember. „Szeretnék püspökként is ember lenni” – hangsúlyozta Marton Zsolt.

A váci Nagyboldogasszony Székesegyházban tartott ünnepi szentmisén, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) csaknem valamennyi jelenlegi és nyugállományban levő tagja, több határon túli püspök és Antonin Basler olmützi segédpüspök volt jelen. A kormányt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára, Rétvári Bence, az Emmi parlamenti és Latorcai Csaba, a minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára képviselte. (fotó: Magyar Kurír)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!