Meg kellene szüntetni a panelházak szemétledobóit

Bezárná a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete, mert nagyon sok helyen nem rendeltetésszerűen használják őket, emiatt elszaporodnak a csótányok és a patkányok, illetve rendszeresek a kisebb-nagyobb tűzesetek. Ráadásul a szemétledobók nem teszik lehetővé a szelektív hulladékgyűjtést – mondta az InfoRádiónak az egyesület szakmai igazgatója. Ha a javaslatból döntés lesz, az több váci társasházat is érint.

Weisz Gábor Miklós szerint azonban sok lakó megakadályozza, hogy a társasházi közgyűlés többsége lakatot tegyen a szemétledobókra. Magyarországon hozzávetőleg félmillió panellakás van, és a tízemeletes házak többségébe a 70-es, 80-as években beépítették a hulladék ledobására alkalmas csövet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A Magyar Narancs nyomozott az illegális váci sittlerakás ügyében

Rengeteg társasházban a szemétledobókat nem megfelelő módon használják: elfordul olyan például, hogy valaki a feleslegessé vált ebédmaradékot önti bele a lábosból a csőbe, megfertőzve ezzel az egész épület rendszerét, növelve a patkányok és csótányok megjelenésének lehetőségét – mondta Weisz Gábor Miklós.

Olyan is előfordul, hogy a szemétledobó helyiséget szeméttárolásra használják, ami tűzveszélyes – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Az olajos, zsíros szemétmaradékok tűz esetén pedig nem csupán a csövekben, hanem a lakásokban is komoly károkat okozhatnak.

A ledobók takarítására, valamint fertőtlenítésére létezik megfelelő és szakszerű technológia: ennek során a szakemberek egy kürtő tisztítására használatos magas nyomású vegyszeres szórófejet engednek le, amely végigtakarítja a csövet – jegyezte meg Weisz Gábor Miklós.

A rendeltetésszerű használat és a rendszeres takarítás mellett azonban a környezetvédelem továbbra sem megoldott, hiszen aki a szemétledobót használja, az nem tudja szelektíven gyűjteni a hulladékot, a kartonpapírok sok esetben ráadásul dugulást is okoznak.

A említett problémák miatt – közgyűlési döntés alapján – egyre-másra lezárják a szemétledobókat a panelházakban, amit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete áldásos dolognak tart. Szerintük rengeteg költségtől, feszültségtől és problémától mentesülnek ezáltal a társasházak. Sok kezdeményezés azonban egy-egy lakó miatt falba ütközik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Szerdától fizetős lesz a parkolás a városban - figyelmeztet a városháza

Tekintettel arra, hogy a szemétledobó kényelmi szolgáltatás, amit a lakás megvásárlásával szerzünk meg, így az erről szóló közgyűlési határozat a bíróságon megtámadható, ha azzal valaki nem ért egyet – ismertette Weisz Gábor Miklós. “Sajnos, a kisebbség jogos érdekének sérelme ilyenkor fennáll” – tette hozzá a szakember. (képünkön: egy szemétledobó ég Békásmegyeren)

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!