Öt kuvaszt képeznek ki Dunakeszin a polgárőröknek

Újabb öt kuvasz kiképzését finanszírozza az Országos Polgárőr Szövetség tavaly indult kutyás szolgálata számára az Agrárminisztérium ‒ közölte a tárca miniszteri biztosa sajtótájékoztatón, Dunakeszin. V. Németh Zsolt elmondta, a magyar kutyafajták, kiemelten a kuvasz népszerűsítésére létrejött mintaprogram folytatásaként támogatják újabb öt kuvasz kiképzését, egyrészt a genetikai erőforrások megőrzése miatt, másrészt pedig a hungarikumokhoz kapcsolódóan.

„Remélhetőleg nemsokára a hét törpe neve mellett a magyar kutyafajokat is kívülről fogják tudni az iskolások” ‒ fűzte hozzá V. Németh Zsolt.

A miniszteri biztos beszélt arról, hogy a kilenc magyar kutyafajta megóvása érdekében génmegőrzési programot alkotott a minisztérium, ennek egyik fejezete a magyar kutyafajtákról szól és az a célja, hogy „kompromisszumok nélküli állományok” alakuljanak ki. Hozzátette, szeretnék elérni, hogy a nemzeti parkok telephelyein arra használják a kutyákat, amire elődeink évszázadokon keresztül: a terelőkutyát terelésre, a vadászkutyát vadászatra, az olyan őrzőkutyákat pedig, mint a komondor, ingatlanok védelmére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületei Szövetségének (MEOESZ) elnöke azt mondta, újra meg kell találni a kilenc magyar kutyafajta használatának lehetőségeit, és ez ma jó irányba halad. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!