Teológus: Szűz Mária a hívő ember prototípusa

Szűz Mária a hívő ember prototípusa, az eszményi hívő, aki csendes kísérőként van jelen az egyház életében – mondta Gájer László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi karának tanszékvezető tanára Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából az M1 Aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Gájer László kiemelte: Mária volt a legközelebb Jézushoz, egyrészt fizikailag, hiszen vele élt, másrészt a hitében, mert „maradéktalanul meg tudta azt valósítani.”

Az egyház hite szerint a Megváltó Mária beleegyezésével érkezett a világra, és ezért „Isten különösképpen megáldotta és megóvta őt a személyes és az áteredő bűntől is”. Bűntelenségének következménye, hogy élete végén felvétetett a mennybe; erről szól a mai ünnep – emelte ki.

Nagyboldogasszony napjának bibliai hátteréről elmondta: a katolikus templomokban ezen a napon azt a részt olvassák fel az evangéliumból, amikor Mária meglátogatja rokonát, Erzsébetet, és ő úgy köszönti, „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes”. Ebben köszöntésben benne van, hogy Mária életét teljesen kitölti Isten kegyelme, ott nem marad hely emberi rossznak, emberi kicsinyességnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  15 kategóriában adták át a Street Kitchen Guide díjait – Vácról a Lujza & Koriander csapata is bekerült Street Kitchen Food Guide-ba

Mária kezdettől fogva „kíséri az egyház imáját”. „A rózsafüzért úgy imádkozzuk, mint ha Mária fogná a kezünket” (…), „máriás imádságot végzünk, amely mégis Jézusról szól” – fogalmazott.

Mária csendes kísérőként volt jelen Jézus életében a születésétől a haláláig, és ugyanezzel a csendes, édesanyai jelenléttel kíséri az egyház életét és a hívő ember imáit – tette hozzá.

Gájer László felidézte: a Szűz Mária-kultusz ősidők óta jelen van Magyarország életében. Már a pogány magyaroknak fontos volt a nagyasszony tisztelete, és ennek a kultusznak megkeresztelt változata az, hogy Szűz Máriát „elfogadtuk”. Az Érdy-kódex tanúsága szerint Szent István király udvarában már megtartották Nagyboldogasszony ünnepét – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: az első magyarországi székesegyházakat, a székesfehérvári koronázótemplomot, az esztergomi bazilikát, a váci és a győri székesegyházat mind a mennybe fölvett Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Minden, amit tudni kell az elektromos roller biztosításról

Nagyboldogasszony ünnepe a katolikus egyház legfontosabb Mária-ünnepe, amelyen Szűz Mária haláláról és mennybevételéről emlékeznek meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!