Újabb emeletes motorvonatokat gyárthat a Stadler

A 40 KISS motorvonatra megkötött keretmegállapodás alapján 2017 augusztusában 11, 2018 decemberében 8 emeletes motorvonat szállításáról írt alá szerződést a MÁV-START Zrt. Kedden eredményesen zárult a további 21 motorvonat beszerzéséről szóló írásbeli konzultációs folyamat. Ennek köszönhetően, a szerződés aláírását és a forrás biztosítását követően kezdheti meg a gyártást a nyertes vállalkozó, a Stadler Bussnang AG. 

A 21 új motorvonat gyártása 100,75 milliárd forintból valósulhat meg uniós és hazai költségvetési támogatással. A szerződés aláírása szeptember első felében várható, majd a forrás biztosítását követően indulhat a gyártás. Tervezetten 2021 tavaszától havi 1 új, 600 férőhelyes emeletes KISS állhat forgalomba az újszászi, a székesfehérvári és a győri vonalakon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Emeletes motorvonat: a vezérigazgató üzent a váciaknak

Az első 19 vonat gyártása is a tervezett ütemben halad, 2020 februárjától 11, 2020 végétől pedig további 8 KISS szállítja majd az utasokat a legforgalmasabb Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vasútvonalakon.

A kétszintes motorvonatok összesen 600 férőhelyesek, a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel (három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval felszerelve), a multifunkciós terekben pedig 4 kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható, továbbá wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd. A járműoldalanként 12 ajtó a gyors utascserét segíti majd. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!