VÁCI KÖZ-TÉR: másztunk, de visszacsúsztunk a gödörbe

Másztunk ki a gödörből és megint visszaestünk. Mint már annyiszor az elmúlt évtizedekben. A Fradi simán kiesett a Bajnokok Ligájának selejtező köréből, olyan rossz játékkal, ami egyébként a magyar csapatokat jellemzi. Mondhatnánk, a foci már csak ilyen, de tegyük hozzá mindjárt: a magyar foci ilyen. Gyenge fizikumú, technikailag képzetlen játékosok szaladgálnak a pályán, s nem is nagyon akarnak változni, mert így is rettentő sok pénzt keresnek.

A hazai sportirányítás sokat változott az elmúlt években, számos jó döntés született, például az úgynevezett látványsportok támogatásával egy sor sportág jut a korábbinál jelentősen több bevételhez és ez nagyszerű dolog. De hogy a fociba számolatlanul öntik az adófizetők pénzét, miközben az eredményesség alig, vagy semmit nem javul, az nagy hiba. Ha nincsenek lépcsőfokok, amiket át kell lépni ahhoz, hogy több pénz legyen egy-egy játékos bankszámláján, akkor ugyan mitől akar jobban teljesíteni? Csak becsületből?

A labdarúgásban, sem itthon, sem külföldön, nem számít a becsület. Csakis a pénz. Mindig van az a pénz, amennyiért ezt vagy azt meg lehet oldani. S ebben a profivilág nagyon összetart. Írhatnám: összezár. A fő cél a támogatóktól és a nézőktől minél több pénzt kicsikarni és szétosztani. Ha ott vagy a tűznél, nem járhatsz rosszul. Ezért törtek ki a botrányok az elmúlt években a nemzetközi labdarúgás vezetőinek korrupciója miatt.

Gyanítom, a Fradi megalázó veresége után sem változik semmi. Egy szép új világnak kell ahhoz eljönnie, hogy az emberek megértsék: rossz úton járunk. Minél később esik le a tantusz, annál nagyobb szemetet kell eltakarítanunk a világban.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!