VÁLASZTÁS: jelölőszervezetként ismerték el a VVVE-t

Újabb hat jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, továbbá egy jelölőszervezetet a nemzetiségi választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület egyhangúlag döntött a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán többek között a Vác Városért Választási Egyesület, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt nyilvántartásba vételéről.

Az október 13-ai önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

A jelölőszervezeteket az NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos illetékességgel. A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek listáját a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n közzéteszi. Az NVI adatai szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására hétfő délig 87 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a nemzetiségi választásra pedig 28-at.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Izgalmas nyári napközis táborba várja gyerekeket az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb augusztus 24-én vehetik át az ajánlóíveket, ezt követően két hétig, szeptember 9-ig gyűjthetik az ajánlásokat a jelöltek, akiknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!