Zsebpénzt is kapnak a külföldön nyelvet tanuló diákok

Már a szeptemberben kezdődő tanévben lehet jelentkezni a két hetes külföldi nyelvtanfolyamokra. Amellett, hogy a kormány fedezi a diákok utazását, szállását és a nyelvórákat, a tanulók zsebpénzt is kapnak. Eredetileg a kormány diákonként 2000 euróval számolt, amely az utazáshoz, a szálláshoz és a nyelvtanfolyamhoz szükséges. Emellé kaphatnak úgynevezett kiegészítő támogatást az utazó tanulók – hangsúlyozta a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. Mint mondta: az élet produkálhat olyan helyzeteket, amikor szükségük lesz készpénzre, például közlekedéskor.

Bartos Mónika az InfoRádiónak elmondta, hogy folyamatos a kapcsolatfelvétel 1200 nyelviskolával. Az angolul tanuló diákok az Egyesült Királyságba, Máltára, vagy Írországba utazhatnak, a németesek Ausztriába, vagy Németországba, a franciául tudók pedig Franciaországba. A célországok között ott van Kína is. Mivel azonban kínaiul nem sokan tanulnak, ezért utóbbi körülbelül 10-20 fiatalt érint majd évente – emelte ki. Törekednek arra, hogy ilyen hosszú útra csak iskolai keretek között, csoportosan mehessenek a diákok, míg a közelebbi országokba csoportosan, iskolai szervezésben és egyénileg is eljuthatnak.

A program már a következő tanévben elindul, szeptembertől folyamatosan tájékoztatják a részletekről az iskolákat, a szülőket és a diákokat – tette hozzá Bartos Mónika. Januárban megnyílik a jelentkezőfelület, a pályázatokat pedig februárig elbírálják – ígérte.

Elvileg 140 ezer olyan diák van, aki utazhatna, de a szervezők szerint az első évben jóval kevesebben, mintegy 40 ezren élnek majd ezzel a lehetőséggel. A költségvetésben 35 milliárd forintot különítettek el a diákok külföldi nyelvtanulására, ez a keret igény szerint bővíthető. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!