Egyre kevesebb az illegális hulladék a városban

A fokozott ellenőrzéseknek, bírságoknak, illetve a lakosság bevonásának és közreműködésének köszönhetően jelentősen csökkent a lerakott illegális hulladék mennyisége a városban. Továbbra is 50 ezer forint nyomravezetői díj jár annak, aki segíti a hatóság munkáját, például bizonyíthatóan, fényképpel hozzájárul a hulladék illegális kihelyezésének megakadályozásához, az elkövetők tettenéréséhez.

Már több esetben tetten érték a hatóságok azokat a szemetelőket, akik például a lomokat, építkezési törmelékeket próbálták illegálisan elhelyezni a város különböző pontjain. Hetek óta városszerte fokozottan figyelik a közterület felügyelők a szelektív szigetek környékét, az utcákat, illetve azokat a területeket, amelyekkel kapcsolatban lakossági bejelentés érkezik.

A kritikus területeken a rendőrség közreműködésével 24 órás felügyelet is működik. Ennek köszönhetően a hatóság az elmúlt hetekben egy helyi vállalkozás hulladékának lerakását hiúsította meg, illetve egy családot is tetten ért.

Műszaki cikket, nagy mennyiségű papírhulladékot, illetve vegyes szemetet zsákokban próbáltak kihelyezni. A hatóság köztisztasági szabálysértési eljárást indított, miután megakadályozta a lomok illegális elhelyezését.

A lakosságtól folyamatosan érkeznek a bejelentések, fényképek, amelyek nagy mértékben segítik az illegális hulladék felszámolását.

– Változatlanul kérem a lakosságot, hogy a közvetlen szűk környezetükben se rakjanak le semmiféle illegális vagy gyúlékony anyagot. Meg lehet kérni a Hulladékgazdálkodási Kft.-t, hogy egy-egy lépcsőházban szervezzenek egy lomtalanítást, ezt követően pedig elszállításra kerülhetnek– mondta Fördős Attila, polgármester.

A városvezető elmondta: a figyelmeztetések és kamerák kihelyezése is fékező erővel bír, folyamatosan csökken a lerakott hulladék mennyisége. A rendszeres ellenőrzések eredményei és a rendeletek, jogszabályok átvizsgálása után további intézkedések várhatók. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!