Népszerűbb itthon az e-autó, mint Németországban

Az autóvásárláson gondolkodó magyarok 29 százaléka elektromos gépkocsit venne – derült ki egy 10 országban elvégzett kutatásból. Ezzel a tervükkel a magyarok az élmezőnyben végeztek Patócs Renáta, a felmérést készítő E.On hazai leányvállalatának szóvivője szerint.

A megrendelő számára is meglepő eredményeket hozott egy friss közvélemény-kutatás, ami arra irányult, hogy kiderüljön, az autóvásárlást tervező magyarok mekkora hányada gondolkodik elektromos autóban.

Minden harmadik magyar, aki a jövőben autóvásárlást tervez, elektromos autót venne. Ha hihetünk ennek a kutatásnak, akkor gyakorlatilag néhány év múlva meg fog változni az utcák képe, és teljesen más autók fognak közlekedni az utcákon, ugyanis lényegében minden harmadik autó elektromos autó lesz – mondta el az InfoRádióban Patócs Renáta, a felmérést készíttető E.On hazai leányvállalatának szóvivője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A magyarokat ebben a számban csak a románok és az olaszok előzik meg, míg például Németországban csak minden hatodik ember döntene elektromos autó vásárlása mellett. Arról, hogy a többségnek mi volt a baja a zöld rendszámos autókkal, elmondta, a magas vételár és a korlátozott hatótávolság még mindig elrettentő erő.

Jellemző az országainkra a töltőinfrastruktúra viszonylagos fejletlensége, és ez valóban gátja lehet, illetve volt mindeddig az elektromos autók preferenciájának, viszont ebben is nagyságrendet lépett előre Magyarország – mondta.

A felmérés azt is kimutatta, hogy visszaszorulóban vannak a dízelautók egész Európában. Kimondhatjuk, hogy Magyarország és Németország a legkevésbé dízelbarát ország, mindkét országban a megkérdezetteknek csak 13 százaléka venne a mostani körülmények között dízelautót – árulta el Patócs Renáta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

A kutatást 10 ezer emberrel végezték 10 európai országban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!