Ketyeg az időzített bomba, hamarosan robban

Magyarországon a következő években jelentősen nőni fog az eltartottsági ráta, vagyis egy dolgozóra egyre több inaktív jut. A KSH friss kiadványa – amely a fenntartható fejlődés indikátorait vizsgálja – szerint drasztikusan nőni fog az időskorúak aránya, mindez pedig meg fogja terhelni az ellátórendszereket – írta a Portfolio.

Magyarországon, 1990 elején az eltartottsági ráta 51% volt, ezer aktív (15-64 éves) korúra 510 nem aktív (14 éves és annál fiatalabb, valamint 65 éves és annál idősebb) korú személy jutott. A legalacsonyabb arányt (45,2%) 2007-ben figyelhettük meg.

Ez egyúttal a hosszabb távú trend mélypontja is, az előreszámítások a jövőben folyamatos és jelentős emelkedést jeleznek – állapítja meg a KSH tanulmánya, amely arra mutat rá, hogy a már most is emelkedő eltartottsági ráta a következő időszakban jelentősen nőni fog.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A szabálykövető közlekedésre tanítsuk, és ne veszélyeztessük a gyermekeket!

Az eltartottsági ráta értéke a modell szerint 2062-ben érheti el maximumát, 79%-os értékkel a népesség-előreszámítás jelenlegi alapváltozata szerint, azaz ezer eltartóra (15-64 éves) 790 eltartott (14 éves és annál fiatalabb, valamint a 65 éves és annál idősebb) juthat. 2062 után lassan csökken ez az arányszám, 2070-re már „csak” 77% várható. – írja az infostart.hu

A születések száma csökken, miközben az 1950-es évek közepén születettek nagy létszámú korcsoportjai a következő években érik el a 65 éves kort, ezért növekedni fog az idős eltartottak száma. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!