Konferencia a családbarát városházáról

Pest megyei városvezetők és helyi intézmények vezetői is részt vettek a váci önkormányzat konferenciáján, amelyen megismerhették a családbarát intézkedéseket és a jól bevált gyakorlatokat, emellett a szemlélet kialakulását is végigkövethették.

Vác Város Önkormányzata idén immáron 5. alkalommal nyerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Családbarát Munkahely” kitüntető címet. A pályázat egyik fő eleme volt a gondolkodásmód ismertetése, amely hozzájárul a helyi közszolgálatban végzett munkatársak megbecsüléséhez, jó közérzetéhez.

Deákné dr. Szarka Anita, a város jegyzője, a rendezvény főszervezője ismertette a családbarát kedvezmények bevezetésének hátterét, bemutatta azokat a jó példákat, amelyekkel a munkavállalókat elismerik vagy jobb közérzet biztosíthatnak. Elmondta: minden családbarát intézkedés célja, hogy a család és a munkahely egymással harmóniában létezzen.

A rendezvényen dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes beszámolt az elmúlt évek országos eredményeiről, illetve a családok támogatásának céljáról, a jövőbeli tervekről is. Elmondta: ma Magyarországon nagyon népszerűek a kormány családbarát intézkedései.

– A legtöbbek által igénybevehető a családi adókedvezmény. Ezzel az intézkedéssel ma a családok 90 százalékát tudjuk segíteni. Ez egy jól célzott intézkedés volt – hangsúlyozta.

Fördős Attila polgármester kiemelte a váci családok támogatásának fontosságát is, beszámolt az elmúlt évek fejlesztéseiről, amelyek a gyermekesek életét könnyítették.

– Amikor egy önkormányzat polgármesteri hivatala éveken keresztül olyan díjakat szerez, amely összetartó erő az itt dolgozóknak, amely javítja a munkalehetőségeiket, jogosultsága van, hogy a praktikáit, eredményeit konferencia keretében ismertesse – mondta a városvezető.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke bemutatót tartott a korábbi évek intézkedéseinek pozitív, mérhető eredményeiről is.

Nagy Ákos, munka és – szervezet szakpszichológus előadásában olyan munkahelyi ismérveket, példákat szemléltetett, amelyek ismeretével vagy alkalmazásával könnyebbé válhat nem csak a konfliktusok kezelése, hanem a munkavégzés is, ezáltal egy egyensúly kialakítása a dolgozók és a vezetők között.

A nagyszabású, egésznapos rendezvény hangulatáról, a díszletről Ruzicska László színművész gondoskodott. A program a Váci Polgármesteri Hivatal dolgozóinak segítségével, gyermekeinek részvételével és hozzájárulásával valósult meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!