Ligettakarítás és levendula mentés a deákvári vízfogónál

A problémák nem oldódtak meg, de egy fokkal tisztább környezetben pihenhetünk, ünnepelhetünk – írta Bíró György környezetvédelmi szakember, a program fő szervezője.

Sokadik alkalommal jött el a váci iskolák apraja-nagyja péntek és szombat délelőtt, hogy kitakarítsák a Ligetet. Mert arra jó, hogy fussunk benne, hogy ott sétáltassuk a kutyát, vagy kerékpározzunk, halat fogjunk, vagy csak elvonuljunk a város zajától. Ezt természetesnek vesszük és néha el is szörnyülködünk, ha a Liget látványa nem olyan, mint amilyet szeretnénk látni ottlétünkkor.

A város lakosai is eljöttek régebben, de mostanában elsősorban az iskolákra lehet számítani. Kevés kivétellel, – akik elszörnyülködnek, hogy a diákjaikat tanulás helyett takarítani hívjuk -, szinte minden iskola küldött egy-egy csoportot annak érdekében, hogy ne csak használjuk, hanem tegyünk is valamit.

Voltak, akik szerszámokkal, voltak, akik igazgatóstul, tanárostul, diákostul kerékpárral érkeztek, és a munka mellett már a Ligetbe való lejutás is kalandot jelentett a csoportnak. Így aztán, mindenki lefoglalta magát, és a délelőtt folyamán a sok szorgos kéz fogadóképessé tette a Ligetet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Volt, aki szemetet szedett, és voltak, akik a lehullott avart gyűjtötték össze. Kovács József atya is munkaruhát húzott és a Pivár iskola gyerekeivel gyűjtötte a falevelet. A Pikéthys zeneművészetis hallgatók is gereblyét fogtak és a munka után kipróbálhatták a templom orgonáját is.

A millenniumi kutat, amit régebben a város képviselői tisztítottak, szépítettek, most sem maradt magára, mert a Madách gimnázium igazgatója, diákjaival vette kezelésbe, és kitakarították a gazból, gyomokból és az odahordott szemétből.

A sok ügyes kéz délre ismét olyanná tette a Ligetet, ami miatt már nem kell szégyenkezni, ha jönnek a zarándokok, a látogatók a Mária-napi búcsúra.

A hirtelen lehűlés miatt másnapra ismét rengeteg levél hullott le, és a diákokkal ellentétben a civilek közül szombatra alig jöttek önkéntesek, hogy tegyenek valamit. Vagyis jöttek sokan, de ők futni, kutyát sétáltatni vagy horgászni jöttek, és nem örültek a kérdésnek hogy, nem lenne e kedvük egy kicsit gereblyézni? A Selyés diákok csoportja viszont péntek helyett inkább a szombatot választotta. Az ő szorgos csoportjuk mentette a menthetőt és ismét összeszedték a leveleket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A szervezők a hétvégén nem csak a Ligetben, hanem a deákvári vízfogóhoz is hívtak önkénteseket, a deákvári iskolák tanulóit. Ott ugyanis tavasszal a DDC Kft. dolgozói ültettek el 600 tő levendulát, hogy ezzel is szebbé tegyék a vízügyi védőidombot, ami a vadkacsákkal és a tavirózsákkal lassan remélhetőleg a pihenni, kikapcsolódni vágyók helyszíne lesz.

És mivel az emberek jobban szeretnek kikapcsolódni, mint gyomlálni, és feltehetőleg ez senkinek sem jutott eszébe, így a levendulákat túlnőtte a gaz és már nem nagyon lehetett benne gyönyörködni. Ezért az egyszerűség kedvéért a gyomnövényekkel együtt le is nyírták egy részüket. Most azonban sikerült a Mezős, Királyos, és a Radnótis diákok segítségével 250 tő levendulát megmenteni, kiszabadítani a gyomok közül. Talán van esély rá, hogy egyszer tényleg levendulás várja a pihenni vágyókat a domboldalban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Persze mint mindenért, ezért is tenni kell. Ezer és egy ok helyett el kell jönni, és le kell hajolni kihúzni a gyomokat, és ha eleinte furcsa is, amit csinálunk, de a végére egész biztos élvezni fogjuk a munka gyümölcsét.

A programot a város megbízásából most is Bíró György szervezte és a Váci Városfejlesztő Kft ajánlotta fel az összeszedett szemét és avar elszállítását, a program szervezésében segítséget nyújtottak Mezei Helga, Gyalai László és Mokánszky Zoltán.

A szervezők ezúton szeretnének köszönetet mondani azoknak a tanároknak és diákoknak, akik eljöttek és tettek a város zöldterületeiért.

A programot követően jött a hír a levendulák mentéséért köszönetet mondó DDC Kft-től, hogy ők sem adják fel. Pótolni szeretnék az ősszel a kipusztult levendulákat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!