Matkovich Ilona: „Mindnyájunkat fűt a tettvágy” (x)

Matkovich Ilona az Összefogás Vácért polgármester-jelöltje az októberi önkormányzati választáson. Mögötte erős csapat áll, amelyet a Momentum, a DK, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület, a Jobbik, az LMP, a Szavad Egyesület, a Mindenki Magyarországa, az MSZP és a Párbeszéd koalíciója alkot.

– Az egyik legfigyelemreméltóbb hír a választási kampányban az ön indulása volt, hiszen hét pártot és két helyi civil szervezetet sikerült egységbe kovácsolnia.

– Természetesen ez nem az én egyedüli érdemem. Kellettek hozzá bölcs, a közös ügyhöz lojális párt- és párton kívüli emberek, de végül sikerült.

– Miért volt ez önnek ennyire fontos?

– Megértve a választói akaratot, közel egy évig dolgoztunk azon, hogy az ellenzéki oldalon is létrejöjjön egy olyan csapat, amely képes a sikeres városvezetésre. Teljes egészében nem sikerült elérnünk, hogy egy ellenzéki jelölt legyen egy kormánypárti jelölttel szemben, de bízunk a választók bölcsességében, hogy aki elégedetlen a város jelenlegi állapotával, a legerősebb ellenzéki szerveződésre adja a voksát.

– Miért ne mérethetné meg magát bárki az önkormányzati választáson?

– Természetesen mindenkinek joga van erre. Jelentősen megnőne azonban az ellenzék győzelmi esélye, ha a kormánypárti jelölttel szemben nem négy-öt ellenzéki jelölt indulna, hanem csak egy. Be kell látnunk, hogy sok lúd nem győz disznót.

– Úgy tudom, nem tudott minden helyi politikai vezetőt megnyerni, hiszen két helyi pártember névvel és fotóval vállalva ontja önről a lejárató cikkeket, szórólapokat.

– Természetesen nem vagyok boldog a rágalmazó írások miatt, de aki ismer, tudja, milyen ember vagyok, aki pedig szeretné megtudni az igazat, bármikor elérhet. Én biztosan nem állok bele ebbe a lejárató háborúba. Engem az építés érdekel, építeni viszont csak békében lehet. A demokrácia törvényei szerint, többségi szavazással döntöttünk arról, ki lesz a kilenc szervezetből álló Összefogás Vácért polgármester-jelöltje, és a többség velem képzelte el, amit én megtiszteltetésnek veszek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  VÁLASZTÁS: erős támogatás Matkovich Ilona mögött

– Nem tart tőle, hogy nem kormánypárti vezetés esetén hátrányokat szenvedne el a város?

– Ennél csak jobb lehet. A mostani városvezetésnek kilenc év alatt nem sikerült rendet tenni ebben a városban: számos félbemaradt beruházás, bedőlt pályázatok, alig valamennyi útaszfaltozás, szeméthegyek, miközben a mi polgármesterünk a hulladékgazdálkodásért felelős Zöld Híd Kft. elnöke. Számos olyan várost tudok felsorolni, ahol a város fejlődik, lakóinak száma nő, mert olyan infrastruktúrát alakítottak ki az elmúlt években, ami vonzza a befektetőket. Gödöllő, Veresegyház, Budaörs, Sződliget – az a közös ezekben a településekben, hogy nem kormánypárti polgármesterük van, mégis fejlődnek. Mindig felbosszant, amikor Vácra látogató barátaim azt mondják, gyönyörű adottságú ez a város, de koszos. Ezen azonnal változtatni kell.

– Úgy gondolja, hogy megválasztása esetén együtt tud majd működni ennyi különféle szervezettel?

– Mindenkivel együtt tudok működni, aki dolgozni kíván a városért. Az Összefogás Vácért csapatát nagyon jó emberek alkotják. Segítőkészek, kreatívak, szorgalmasak, és mindnyájunkat fűt a tettvágy. Többen jelenleg is önkormányzati képviselők vagyunk, tehát jól látjuk, mennyi pénz folyik el a nem kötelező feladatokra. Mi a város pénzét a városra akarjuk költeni. Ami pedig a sokféleséget illeti, olyanok vagyunk, mint maga a város. Vácon is sokféle ember él, akik mind békében és rendezett körülmények között akarják eltölteni az időt. Jelenleg a képviselőtestületben rengeteg energia vész el a személyeskedésekkel, fölösleges politikai csatározásokkal. Sokszor csak ülök, hallgatom a sehová nem vezető vagdalkozást, és arra gondolok, tényleg, ezért választottak meg bennünket a választók?

– Ön szerint, milyen az ideális polgármester?

– Szorgalmas, felkészült és nem kirekesztő. Szereti embertársait. Nézze csak! Két kezem van, jobb és bal, így vagyok teljes ember. A klasszikus jobb- vagy baloldaliságot szerintem meghaladta a történelem. Ma már egészen más törésvonalak mentén alakul a politika. A polgármesternek azt kell elérnie, hogy aki Vácon lakik, annak minőségi életet, jó munkalehetőséget, színvonalas oktatást és egészségügyi ellátást biztosítson.

– Mikor határozta el, hogy megméretteti magát polgármester-jelöltként?

– Évek óta építem a tervem erről a városról, amelybe, mondhatni, szerelmes vagyok. Persze, kell az öt év tapasztalat, amelyet önkormányzati képviselőként szereztem, és kell hozzá a Szavad Egyesület, amellyel sok segítő munkát végeztünk. Ilyen volt a Hársfa utcai ovi kerítésének lefestése, vagy a Vám utcai ovinak udvari játékok vásárlása, az alsós diákok számára rendezett futó- és sakkversenyek, de jó érzéssel tölt el, ha ránézek a püspöki palota előtt álló Migazzi szoborra, amelynek felállításában mi is segédkeztünk. Vállalásunk a hetedik éve tartó Váci Irodalmi Szalon, vagy az ötven fa ültetése a Ligetben adományozók segítségével, és a váci mozgáskorlátozottak is mindig számíthatnak ránk. Polgármesterként is folytatni szeretném a civil segítő munkát.

– Mit gondol, kiknek a szavazatára számíthat?

– Tavaly az országgyűlési választáson ötezerkétszáz szavazatot kaptam Vácon, igaz, hetven százaléknál magasabb volt a részvétel. Bízom benne, hogy a váciak értékelni fogják, hogy a csapatunkban kimagasló tudású szakemberek kaptak helyet. Nem pártpolitikával fogunk foglalkozni, hanem várospolitikával, így számítunk mindenkire, aki azt akarja, hogy ennek a városnak végre olyan vezetői legyenek, akiknek csakis a váciak érdeke számít. (V. F. – politikai hirdetés)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!