Nem volt wifi a réten, mégis mindenki jól szórakozott

Tizenharmadik alkalommal gyűltek össze a város óvodásai és szüleik a Gyadai réten, hogy kezdetét vegye a kaland. A rendezvény célja, hogy a legfiatalabbak a szüleikkel együtt ismerkedjenek meg a természettel, közösen játszva jöjjenek rá, hogy nem kell elkeseredni, ha nincs térerő és az ember fia-lánya kénytelen a természetben a mobilt elfelejtve jól éreznie magát.

Középiskolás diákok gondoskodtak róla, hogy az óvodás csoportok a réten sétálva vidám foglalkozások keretében ismerjék meg az erdőt és lakóit, az erdő kincseit, az állatokat, növényeket és a patak élővilágát. Az ovisok játékos feladatokkal tanulhatták meg, hogyan kell az erdőben viselkedni, mit kell tenni, ha valakit baleset ér, és mit kell kezdeniük, a sok hulladékkal, ami őket körülveszik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Mire a csoportok megtették a körutat a réten, és a jó megoldásokért cserében „hangyatojásokat” kaptak a szervezőktől már várta őket az ajándék   – természetbúvárkodási eszközök – a sikeres játékért, és az ebéd, amit szüleikkel együtt költhettek el.

Persze ez a nap nem csak az óvodásokról szól, mondogatják a szervezők, hiszen nem árt visszatérni a természetbe a szülőknek sem, hogy talán a következő hétvégén ismét a fák közé, a patak partra és ne a plázához legyen nagyobb kedvük ellátogatni.

A réten a környezeti nevelést bevállaló középiskolás diákoké és diákpolgármesterüké Vanderlik Borókáé volt a legnagyobb szerep, de a jó ügy érdekében Fördős Attila polgármester is ellátogatott és a gyerekeket és szülőket arra biztatta, hogy bátran induljanak el az úton, és ismerjék meg a természetet. Voltak képviselők is, akik bevállalták a tanítás játékos szerepét és aktívan részt vettek a programba. Balkovics Péter és Steidl Levente is önfeledten, játékosan mutathatták be a gyerekeknek a természet szépségét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Jólesősen elfáradva, amikor hazatértek, ki-ki a saját mobiljához, talán a híreket olvasva a szülők is rájöttek, hogy önkéntelenül is részesei lettek a mobilitási hétnek, amikor az embereket arra ösztönzik, próbálják ki, milyen az, amikor gyalog indulunk el és érezzük újra milyen az amikor az ember csatlakozik az emberiség több millió éves tevékenységéhez, hallja a faleveleket a talpa alatt és érzi az őszi napsugarakat, amik elárasztják az utat.

A programot a város megbízásából Bíró György és BARÁTAi rendezték. (Fotók: Pomaházi Roland)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!