Szeptembertől folytatódnak a kötelező úszásórák

Az iskolai egészségfejlesztés során az intézmények kötelező feladata a tanulók mindennapi testmozgásának megszervezése.  Az iskolai kerettantervekben foglaltak szerint a mindennapos testnevelés részeként bevezetésre került az általános iskolák 3-4. és 5-6. osztályaiban a kötelező úszásoktatás.

A diákok szakképzett úszó oktatóktól mind alsó, mind felső tagozaton 18-18 órában tanulják meg a biztos vízen maradást és szereznek legalább alapszintű úszástudást általános iskolai éveik alatt.

A tanuszodák egyre nagyobb számban történő megépítésével egyre több, a Váci Tankerületi Központ intézményeiben tanuló diák vehet részt az úszásoktatásokon tanórai keretek között.

A kötelező úszásoktatást a fenntartó Váci Tankerületi Központ köteles finanszírozni, azonban több olyan települési önkormányzat is működik, amely saját forrásból a kötelező úszásoktatással nem érintett évfolyamok tanulóinak is megteremti a lehetőséget a rendszeres úszásra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Az intézmények maguk döntik el, hogy a 18 órás képzést hogyan osztják be. Vannak iskolák, akik egy, de van, akik két tanév alatt teljesítik a kötelezően előírt óraszámot.

A Váci járáshoz tartozó iskolák fiataljai (több mint hatszázan) Vácon és Acsán a helyi uszodában, a Szobi járás diákjai (több mint háromszázan) a szobi Duna-Ipoly Tanuszodában, és a kemencei Sportfogadóban úsznak. A Szentendrei járás fiataljai (több mint négyszázan) Szentendrén a V8 Uszodában, illetve a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanuszodájában tanulhatnak meg úszni, míg a pomázi és budakalászi iskolások Darnyi Tamás Úszóiskola keretein belül a budapesti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodába járnak. A Dunabogdányi Tanuszoda a visegrádi, kisoroszi, tahitótfalui és dunabogdányi iskolásoknak ad helyet az úszás alapjainak elsajátítására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

A gyerekek uszodába való szállítását is a Váci Tankerületi Központ biztosítja intézményei részére. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!