Tovább csökkent az illegális hulladék a városban

Az illegális hulladék lerakóinak elfogásában és a szemét összeszedésében is partner a lakosság.  Egyre több szemtanú jelentkezik, akik segítik a hatóság munkáját.

A város több pontján még mindig kikerültek háztartási nagygépek, autóalkatrészek. Azokban az utcákban, ahol átmeneti forgalom van az illegális szemetelők éjszaka próbálják kihelyezni a hulladékot.

Az elmúlt héten csak Václigeten húsz köbméter szemét gyűlt össze. Ennek eltakarítása után nem sokkal újból nagy mennyiségű illegális hulladékot tettek le egy teherautóból, amelyet szemtanúk rendszeresen láttak a környéken. A hulladék közegészségügyi problémát is jelent, ugyanis a lerakott kupacok között patkányfészkek is voltak.

Ugyanazon a területen Csörögből érkező vállalkozás emberei sittet pakoltak le, szemtanúk azonban az autó forgalmi rendszámát megjegyezték, így eljárás indítható.

A városvezetés a legmagasabb összegű büntetés kirovását tűzte ki célul. Az önkormányzat a következő hetekben felülvizsgálja a környező vállalkozások adóbefizetéseit, illetve a szemétdíj nyilvántartást is. Ezekből ugyanis kiderülhet, hogy melyek azok a cégek, amelyeknek nincs jogszabály szerint lehetőségük a felhalmozott hulladék elszállíttatására.

A kamerák, illetve a térfigyelő hálózat telepítése megkezdődött. Október elejére várhatóan elkészül a három szelektív-gyűjtő szigetnek a kiépítése, a kamerák üzembehelyezésével egyidőben. Amennyiben szükséges, speciális rendszer kiépítése várható, mindenképpen bizonyító erejű felvételek készítésére alkalmas eszközökkel.

A nyomravezetői díj továbbra is fennáll, emellett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt 3 év börtön járhat, amennyiben veszélyes hulladékról van szó, akár 5 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az elkövető a közigazgatási bírság megfizetése mellett. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!