A felújítás előkészítésére kapott pénzt a Cházár iskola

A felújítás előkészítésére kapott 240 millió forintos állami támogatást a Cházár András EGYMI – jelentette be szombaton Rétvári Bence államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője.

– Egy újabb örömteli hírt tudunk megosztani, nem csak a váciakkal, hanem a környéken élőkkel is, hiszen ez az intézmény nem csak helyieknek, hanem több megyének is segít. A kormány úgy döntött, hogy az intézmény felújításának előkészítésére 240 milliós támogatást ad – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: az előkészítés során derülhet ki, hogy pontosan milyen munkákra, és mekkora összegre van szükség.

Köszönetet mondott a támogatásért Fördős Attila polgármester, aki szerint mindig öröm az, ha egy beruházás előkészítése elindulhat.

– Vác ékszerdoboza a főtere, amelyet meghatároznak az épületek homlokzatai. Az iskola homlokzatának felújítására is nagy szükség van már. A beruházás végeredményét pedig olyanok fogják élvezni, akik talán a legjobban rá vannak szorulva. Mintegy 350 diák komfortérzete javulhat ezzel – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Ha ezek az épületek mesélni tudnának – kezdte mondandóját Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgatója.

– Mi most a kormányzattal együtt meghallottuk, hogy ez az épület felújításra szorul. Köszönet a 350 gyermek és szüleik nevében is azért, hogy ez az építkezés hamarosan elkezdődhet, hiszen az előkészítés elindul – mondta. Kiemelte: közel hatvan intézményük közül a Cházár az, amelyben sajátos nevelési igényű gyerekek tanulnak. A tankerület a kormánnyal nagyon sok beruházásba fogott, jó néhány már be is fejeződött – hívta fel a figyelmet Verebélyi Ákos.

A nevelőtestület és a kollégák köszönetét tolmácsolta Ványi Lászlóné, az intézmény megbízott igazgatója. Elmondta: számukra nagyon fontos, hogy megfelelő környezetet biztosíthassanak az iskolában ellátott gyerekeknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A Cházár iskola épülete még 1802-ben nyitotta meg kapuit, első gyógypedagógiai intézményként Magyarországon. Az épület állaga a több, mint két évszázad alatt jelentősen romlott. Az egykori palotaépület több helyisége – többek között a pince, kapualj, étkező – vizesedik, ezek szigetelése elengedhetetlen a további állagromlás megelőzéseként. A külső nyílászárók több helyütt cserére szorulnak, de az épület teljes gépészeti felújítása is szükséges többek között. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!