A mérgező diófa alatt is van élet

Szinte minden kertész tudja, hogy a dió egy olyan vegyületet állít elő, amely gyakorlatilag mindegyik részében megtalálható, és az erre érzékeny növényekre mérgező, így gátolja azoknak a fejlődését. Van azonban rengeteg olyan cserje, zöldség, gyümölcs, illetve dísznövény, amelyik ellenáll ennek a juglonnak, és megfelelően fejlődnek a fa alatt. Egyébként a komposztált diófalevélben elbomlik a veszélyes vegyület.

A juglon nevű vegyületet a dió védekezésképpen, túlélése biztosítása érdekében termeli, ezzel ugyanakkor elnyomja, valamint gátolja a környező növények fejlődését – írja a hobbikert.hu.

A kerti növények esetében a juglon-érzékenység leggyakoribb tünetei a levelek sárgulása, lankadása, hervadása a vegetációs időszak alatt, különösen forró, száraz időben. Mindez végül a mérgezést elszenvedő növény pusztulását okozhatja. A juglon okozta hervadást és a vízhiány miatti stresszhatás okozta hervadást gyakran összetévesztik.

A juglon kiváltotta hervadás gyakran akkor is bekövetkezik, ha a talaj nedvességtartalma meglehetősen magas. A hervadás korai tünetei plusz víz kijuttatásával orvosolhatók, a vegetációs időszak későbbi szakaszában azonban a hervadás már nem állítható meg extra mennyiségű vízzel, a levelek barnulni kezdenek, majd a növény menthetetlenül elhal.

A diófa lombkoronája alá ültetett érzékeny növényekre leginkább a közvetlenül érintkező gyökérzetükön keresztül hat a juglon, illetve a lehullott diólevelekben nagy mennyiségben felhalmozódó toxin által, elsősorban kevéssé levegős, nyirkos talajban. Előfordulhat, hogy egy már eltávolított diófa korhadó gyökérmaradványaiból felszabaduló juglonra válik érzékennyé egy, a közelbe ültetett növény, a juglon-toxicitás ugyanis évekig fennmaradhat a diófa kivágása után. Ennek megfelelően nem ajánlott elsietni a megüresedett terület növényekkel való beültetését.

Növények telepítése a diófa közelébe

  • Az ágyásokat a diófától a lehető legtávolabbra tervezzük.
  • Magaságyás kialakításával csökkenthetjük a közvetlen gyökérkapcsolat esélyét.
  • A talaj vízelvezető képességét szerves anyagok hozzáadásával javítsuk.
  • Ne hagyjuk a diófa leveleit, a termések külső, bőrnemű héját, illetve ágait a beültetett ágyások közelében a talajon lebomlani.
  • Ne használjunk talajtakarónak diófakérget, illetve -leveleket tartalmazó mulcsot.

A juglonnal szemben ellenálló cserjék

  • Cserjés hortenzia
  • Örökzöld orbáncfű
  • Boróka
  • Ribiszke

A juglonnal szemben ellenálló zöldségfélék

  • Hagyma
  • Cékla
  • Tök, dinnye
  • Sárgarépa
  • Pasztinák
  • Bab
  • Kukorica

A juglonnal szemben ellenálló gyümölcsfák

  • Cseresznye, nektarin, szilva, őszibarack
  • Birs

A juglonnal szemben ellenálló lágyszárú növények

  • Cickafark
  • Nárcisz
  • Krizantém
  • Tulipán
  • Árvácska és ibolya

Több olyan növény is van, amely tolerálja a dióban található vegyületet, az érzékenységüket azonban sok tényező befolyásolhatja, például az adott növény általános kondíciója, vagy a környező talaj adottságai. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!