„Aki a városért akar dolgozni, bennem partnerre talál” (x)

Vasárnap választás, a finiséhez érkezett a kampány. Matkovich Ilonát, az Összefogás Vácért polgármester-jelöltjét arra kérték, beszéljen tapasztalatairól és céljairól.

– Ön az egyik legaktívabb önkormányzati képviselője városunknak. Hogyan értékeli az elmúlt öt évet? Sikerült a céljait megvalósítania?

– Azért kezdtem közélettel foglalkozni, mert nagyon elégedetlen voltam a városvezetés teljesítményével, és új fajta politikát akartam, akarok meghonosítani a városban. Mivel a Szavad Egyesület jelöltjeként jutottam be a testületbe, kezdetben naivan azt gondoltam, hogy pártfüggetlenül értékteremtő munkát végezhetek majd, akár együtt a kormányoldallal is. Bár öt éven át kitartóan tettem javaslatokat, egyeztettem, készítettem elő programokat, szinte mindig arrogáns, lekezelő módon söpörték le a legjobb szándékú kezdeményezést is. Ezért is van bennem ekkora elszántság, hogy induljunk el végre a megtisztulás és a fejlődés útján.

– Egy nagyon elvadult kampány véghajrájában vagyunk Vácon is.

– És még nem ért véget. Ami számomra nagyon nyomasztó, hogy ezt a gyermekeink, unokáink is végignézik, végigélik. Ne csodálkozzunk majd, hogy a fiatalok nem akarnak politizálni! Miközben nagy szükség lenne az új, alkotó energiákra a városban.

– Talán ön kapta a legtöbb támadást. Mit gondol, miért? Arra gondolhattak az ellenfelei, hogy nő létére könnyebben összeroppanhat?

– Gondolom, a politikai ellenfeleink is latolgatják az esélyeket, és mi is. Ezek szerint jól állunk. Egyébként engem ezek a támadások csak megerősítettek. A névtelen cikkekkel és szórólapokkal kapcsolatban azonban azt kellett tapasztalnom, hogy nem csak a Fidesz, de más ellenzéki alakulat is az Összefogás ellehetetlenítésére koncentrál. Elgondolkodtam, mi is a céljuk. Ők tényleg akarják a változást? Remélem, a választók is elgondolkodnak ezen.

– A kormányoldalhoz köthető újságokban önnek különböző köztartozásokat róttak fel.

– Igen, és voltam Soros ügynök, aki migránsokat hoz Vácra. Ez mind a karaktergyilkosság része. Én a Vácon nem létező migránskérdés helyett az egyre nyomasztóbb hajléktalankérdéssel fogok foglalkozni. Egyébként, senki felé, semmilyen tartozásom nincs, szemben több kormánypárti képviselőtársammal, akik hónapról hónapra kiestek a köztartozásmentes adatbázisból. Határozott elképzelésem van viszont a korrupció visszaszorításáról, a felelős gazdálkodásról, a városi bevételek növeléséről.

– Miért nem cáfolta tételesen az önnel kapcsolatos lejárató cikkeket?

– Elsősorban a gyermekeim védelmében nem akartam beszélni, hiszen én indultam polgármesternek, ők nem közszereplők, nem részesei a politikai tevékenységemnek. Sosem gondoltam volna, hogy a kilenc évig elhúzódó váci mélygarázsügy miatt, ami többtucat váci vállalkozót tett tönkre, egyszer még nekem kell magyarázkodnom. A családi vállalkozás pedig, amelyet próbáltak belekeverni a kampányba, tisztességgel dolgozik, és lassan végére ér a mélygarázs okozta bajok rendezésének is, de ennek semmi köze az én politikai munkámhoz. Hihetetlenül aljas eszközöket vet be a kormányoldal, mert nem tudnak mást felmutatni. Rengeteg beszélgetés, eszmecsere, számolás után állítottam össze a város fejlődését meghatározó programomat, az ő programjuk viszont a politikai ellenfél bármi áron való tönkretétele.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona: „Mindnyájunkat fűt a tettvágy” (x)

– Tekintsünk előre, és beszéljünk arról, hogy megválasztása esetén miben lesz más az új várospolitika?

– Véget akarok vetni az átgondolatlan közpénzköltésnek, mert véleményem szerint ez süllyeszti egyre mélyebbre a várost. Ha sikerül elérnünk a változást, Vácon kizárt lesz, hogy a polgármester, vagy a képviselők rokonai, barátai bármilyen üzleti viszonyba kerüljenek az önkormányzattal, előnyt élvezzenek, például ha szociális lakások kiutalásáról van szó. Rengeteg pozitív energia, szaktudás van ebben a városban, amit a jelenlegi vezetés nem használ fel.

– Valószínűleg egy sokszínű testület áll majd fel. Hogyan képzeli el a közös munkát?

– Szeretnék stílust váltani, a sportszerű, személyeskedésektől mentes és a város érdekét minden elé helyező gondolkodásmódot elmélyíteni. A trágár stílust – melyre a napokban derült fény – nem fogom eltűrni, de mindegy, ki, melyik oldalról jön, melyik politikai csoportot képviseli, ha a városért akar dolgozni, bennem partnerre talál.

– A programjában rengeteg feladat elvégzését ígéri, ugyanakkor többen kétségbe vonták, hogy ezekre lesz-e elég pénzügyi forrás.

– A felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretei hitelességét. Tervezés, fenntarthatóság, gazdaságdiplomácia, ezer fa ültetése, bérlakásprogram, Civil Önkormányzat létrehozása, közvetlen uniós pályázatok lehívása – mindez elsősorban nem pénz-, hanem szakmai kérdés. Vác 6 milliárdos költségvetésének jelentős részét a polgárok által befizetett adóforintok teszik ki, miközben a döntések túlnyomó része a fejük fölött, a kihagyásukkal történik. Az utak állapota, a parkolási nehézségek és a zöld területek, ezen belül a játszóterek elhanyagoltsága, az óvodai-bölcsődei férőhelyek hiánya a legfontosabb problémák között vannak. Egy felelősen gondolkodó testület ilyenkor nem szoborparkra költ, hanem minden fillért felhasznál, hogy a mindennapok gondjait megoldja, és nem fordulhat elő, hogy hanyagságból kimarad bármilyen pályázatból.

– Vácon önt támogatja az ellenzéki összefogás és két helyi szervezet is. Azonban további jelöltek is indulnak a jelenlegi vezetéssel szemben. Velük nem próbáltak megegyezni?

– De, igen. Szinte mindenkivel tárgyaltunk korábban is, és a közvéleménykutatások eredményeinek megismerése után is. Sajnos nem minden politikai szereplő tudta a közösség érdekét az egyéni érdeke elé helyezni, ők nem vesznek részt az Összefogásban. Pedig ezt a vezetést nagyobb eséllyel lehetne legyőzni, ha az ellenzéki oldalon is csak egy, a legesélyesebb jelölt indulna.

– Ezek szerint csináltattak közvéleménykutatást?

– Készíttettünk, épp azért, nehogy mi legyünk a kerékkötői a változásnak. Az eredmények azt mutatják, hogy az Összefogás csapata az esélyes kihívó. Jelenleg úgy állunk, hogy a kormányoldalon nem lesznek megosztva a szavazatok, míg az ellenzéki oldalon igen, hiszen ott több jelölt indul. Lehet, hogy csak 5-10 százalékot érnek el, de az épp elég lehet a Fidesz győzelméhez. Ez egyszerű matematika, és itt nem számít a második és harmadik hely. Csak egy győzhet.

– Ha jól értem, azt mondja, hogy Fördős vagy Matkovich?

– Én azt mondom, hogy amennyiben az ellenzéki szavazatokat nem a legesélyesebb ellenzéki jelölt kapja meg, akkor marad Fördős Attila és a csapata.

– Milyen programmal készülnek az utolsó két napra?

– Sűrű, munkával teli két napra készülünk. Rengeteg találkozó, beszélgetés vár ránk. Bízom benne, hogy a választók nagy része ismeri a képviselői és az egyesületben elvégzett munkámat, és ennek alapján a teljesítményre szavaz vasárnap. Rám, mint polgármester-jelöltre és a kilenc szervezetből álló Összefogás képviselőjelöltjeire. (V. F. – politikai hirdetés)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!