Elő a távcsövekkel, minden észlelés számít a hétvégén!

Országszerte több mint ötven helyszínen rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat a hétvégén – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádiónak.

Magyarországon több mint 50 helyszínre szervezett programokat és várja az érdeklődőket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Egy-egy program rendszerint egy távcsöves, vagy teleszkópos megfigyelésből áll, esetleg egy rövid túrával kiegészülve, amelyek akár kisgyerekekkel is könnyedén megtehetők, mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, hozzátéve: valamint tartanak bemutató jellegű madárgyűrűzéseket, hogy a most vonuló énekesmadarak közül minél többet testközelből is be tudjanak mutatni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Lehetőségek az eva után

Az Európai Madármegfigyelő Napok most már 26. alkalommal kerül megrendezésre Európában és néhány Közép-Ázsiai országban, amelyen az elmúlt évben 41 ország vett részt. Az esemény, amely hagyományosan október első hétvégéjén kerül megrendezésre, egyben egy játékos verseny is a résztvevők között a rendezvényhelyszínek száma, a résztvevők száma, illetve a megfigyelt madárfajok példányszáma tekintetében.

Az akció vasárnap délután 4 órakor záródik. Azonban nemcsak a szervezett rendezvények helyszínén lehet részt venni az említett játékban, hanem bárki által, bárhonnan elküldhető az észlelés a szombati és vasárnapi napon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kifejezetten erre az alkalomra szolgáló, okostelefonon is kitölthető űrlapja segítségével, tovább növelve ezáltal Magyarország esélyét, hogy nyerjen – hívta föl a figyelmet Orbán Attila.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok

A megfigyelési adatok elsősorban a látott madarak egyedszámára, és hogyha meg lehet határozni, akkor a fajra vonatkoznak. Az összesítések szerint például tavaly 41 ország viszonylatában első helyen a leggyakoribban megfigyelt madárfaj az erdei pinty volt, jóval több mint egymillió példánnyal, második helyen a seregély, harmadik helyen az apácalúd szerepelt – ismertette a szóvivő –, ezzel szemben Magyarországon első helyen a seregély, második helyen az örvös galamb, míg a harmadik helyen a nyári lúd végzett.

A madarak számát nézve tavaly Magyarország a harmadik, Svédország a második, Hollandia pedig az első helyen végzett, amely utóbbi két északi országban hatalmas tömegekben élnek, költenek és vonulnak át például a ludak, ami magyarázattal szolgálhat a fajösszetételek versenyére, és hogy miért tudott ilyen előkelő helyezést elérni az apácalúd, jegyezte meg Orbán Zoltán. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Legyen a fehérnél fontosabb a zöld karácsony
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!