Eszközbeszerzés és informatikai fejlesztés a kórházban

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 200 millió forintos fejlesztési forráshoz jutott a váci Jávorszky Ödön Kórház. Ebből 139 924 780 forintot orvosi műszerellátottság javítására, 60 075 220 forintot informatikai fejlesztésre fordít az intézmény.

Hétfőn délután az intézményben tartott sajtótájékoztatót Urbán Edina főigazgató, Rétvári Bence államtitkár és Fördős Attila polgármester.

Vác város kórházának ellátási területe és a lakosság száma messze meghaladja a Vác város közigazgatási határait, mert mintegy 170-180-ezer ember ellátására épült annak idején, miközben Vác város lakossága 35 ezer fő.

Korábban is nagyon komoly pénzügyi nehézségeket okozott az intézménynek a menedzselése. Ma már ez nem jellemző, de örömmel mondhatom, hogy az egészségügyi szakmai részében nagyon jó együttműködés volt mindig a kórházzal, főigazgató asszonnyal közös programjaink vannak, többek között oltóanyag és egyéb egészségügyi rendszerekben. Most is örvendetes, hogy a nagyberuházás kapcsán Vác városa, amit csak tud megtesz annak érdekében, hogy az SZTK épületbontásával kapcsolatos, illetőleg a kórház későbbi építkezésével kapcsolatos önkormányzati feladatokat ellássuk – mondta a városvezető.

A térség országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy a környéken számos egészségügyi beruházás zajlik jelenleg is. Kiemelte: 13 háziorvosi rendelőnek, egészségháznak az újbóli felépítésébe, új rendelők építésébe, vagy teljes felújításába fogtak bele. Két egészségfejlesztési iroda jött létre, amelyek a betegségek megelőzését tűzte ki célul. Praxisközösségek is létrejöttek, amelyek szintén újra értelmezik a háziorvosi feladatellátást és a betegségmegelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Erre sok 10 millió forintos kormányzati támogatást is kapnak a jövő évre, illetőleg a kórház telekszomszédságában levő mentőállomásnak a felújítása is a végéhez közeleg. Több mint 60 millió forint értékű felújításról van szó és körülbelül másfél hónapon belül be is fejeződhet, tehát a mentés is még korszerűbb körülmények közül indulhat, hogyha a betegeknek segítségére kell sietni. Tehát nemcsak a kórházban történik felújítás, hanem a kórház környékén is, az alapellátásban is, a háziorvosoknál is, a mentésben is, és az egészségmegőrzésben is egy teljesen újfajta egészségfejlesztési minták jönnek létre – mondta Rétvári Bence.

Urbán Edina a kórház főigazgatója elmondta az eszközbeszerzések igazából nem hiánypótlások, hanem a régi és kevésbé modern gépek modernizálására történt meg beszerzésükkel.

Csak egy kis statisztika, hogy évente 2500 betegen végeznek el kardiológiai ultrahang vizsgálatot. Ezzel az ultrahang géppel gyakorlatilag gyorsítani tudjuk a vizsgálatokat, hisz nem hiánypótlás történt, hanem plusz gépet kapott az intézmény, több kardiológus tud egyszerre ultrahang vizsgálatot végezni. Évente a műtőnkben közel 6 ezer műtétes vizsgálat történik. Ilyen nagy arányú műtétek kapcsán gyakorlatilag elég hamar amortizálódhatnak a gépek. Idén 8 darab sebészeti és ultrahang vágókést kapunk, amellyel hosszú évekre gyakorlatilag biztosított a modern technika a műtéti beavatkozásoknál.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Az informatikai fejlesztés már a tavalyi évben megkezdődött az egészségügyi intézményben. Az első ütemben 140-140 db asztali gép és monitor, 47 darab nyomtató, míg a második ütemben 135-135 darab asztali gép és monitor érkezett. Az informatikai eszközök üzembe helyezése nagyban elősegíti a járó- és fekvőbeteg ellátásban a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést.

Az orvostechnológiai eszközök közül az elmúlt hetekben, mintegy 70 millió forint értékben érkeztek eszközök: egy darab kardiológiai ultrahang, ami a képalkotó diagnosztika egyik nélkülözhetetlen eszköze. Tavaly, több mint 2500 szívultrahang vizsgálatot végeztek a szakemberek. Nyolc darab sebészeti és egy darab ultrahangos vágó a központi műtőbe, ahol a tavalyi évben több mint 6000 operációra került sor. Öt darab betegmelegítő matrac a központi műtőbe és a Sürgősségi Betegellátó osztályra, ami a betegbiztonságot szolgálja. Egy darab betegőrző monitor az intenzív osztályra, ahol 2018-ban 300 beteg ellátását biztosították. Egy darab 12 csatornás EKG készülék a Sürgősségi Betegellátó Osztályra, ahol több mint 32.000 esetet látnak el egy évben.

Továbbá, új járóbeteg épület tervezésére (épület, illetve a meglévő épületek hőszigetelése, árnyékolása, légtechnikai rendszerek cseréje, átfogó fűtéskorszerűsítés, stb.)  399 millió Ft támogatást kapott a kórház. Az építészeti tervezésre szóló nyílt uniós közbeszerzési eljárást az ÁEEK lefolytatta, a kiírás sikeresen lezárult.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Az EBP keretében 2026-ig valósul meg az új járóbeteg szakrendelő tömb építése, laboratóriumi és képalkotó diagnosztika fejlesztéssel, orvostechnikai eszközpark modernizálásával, informatikai berendezések beszerzésével. Az erre biztosított forrás az 1970/2017. (XII.19.) Kormány határozat értelmében: 5 659 558 579 forint.

A járóbeteg ellátás fejlesztése, az új szakrendelő építését, a régi épület bontását, a kertészeti munkákat, a belső utak kiépítését, a fotovoltaikus rendszer kialakítását, és a közműépítést foglalja magába, az ellátásoz szükséges, korszerű eszközök beszerzésével együtt.

Az Egészséges Budapest Programon kívül, összesen négy darab lélegeztető és öt darab altatógépet kap év végéig a váci kórház. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál pályázott altató- és lélegeztetőgép beszerzések eredményeként, a héten két lélegeztetőgép üzembe helyezésével megkezdődött a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály eszközparkjának fejlesztése.

Így az évente több mint háromszáz esetet ellátó, nyolc ágyas osztályon, még az idén magas színvonalú gépekre cserélik a korszerűtlen, amortizálódott készülékeket, mintegy 80 millió forint értékben – hangzott el. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!