Három generációval az egészségért a Szobi Járásban

Három generációval az egészségért a Szobi járás hat településén címmel pályázatot nyert Szob, Ipolydamásd, Kóspallag, Nagybörzsöny, Ipolytölgyes és Kemence, melynek keretében 2020 júliusáig több szűrővizsgálatot is szerveznek az érintett településeken a háziorvosok bevonásával, emellett szakvizsgálatokra is sor kerül majd.

Magyarország Alaptörvénye szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. A jó egészség jelentős egyéni és társadalmi érték, ugyanakkor egyéni és társadalmi erőforrás is, melynek megőrzése és fejlesztése nemzeti érdek. A lakosság egészségi állapota alapvetően meghatározza egy nemzet sorsát és jövőre vonatkozó kilátásait, valamint az ország gazdasági versenyképességét.

A program keretében a hét településen már elérhető többek között a boka-kar-index szűrés, a vaszkuláris demencia szűrés, a pitvarfibrilláció szűrése, légzésfunkció-szűrés, vércukor-szűrés, testsúlyindex-szűrés, egészségiállapot-felmérés, vastagbéldaganat-szűrés.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A pályázatba még bevonnak dietetikust, nőgyógyászt, bőrgyógyászt, urológust, pszichoterapeutát, proktológust, valamint védőnőket is. A települések lakosai előadást hallhatnak majd a dohányzás és az alkoholfogyasztás veszélyeiről is. Emellett kiemelt hangsúlyt fektet a program az emlőszűrésre is, hogy a hat településen élő nők, minél szélesebb körben részt vegyenek szűrővizsgálaton.

A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!