Így spóroljunk az év végi ünnepekre

Bár a karácsonyi dekoráció még túlzás, ám az év végi ünnepek sorozata előtt nem árt időben elkezdeni takarékoskodni. Ha szeretnénk meglepni a szüleinket vagy párunkat egy-egy nagyobb ajándékkal, esetleg szívesen töltenénk külföldön a szilvesztert, bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Az október 31-ei takarékossági világnap jó alkalom arra, hogy átgondoljuk a vásárlási szokásainkat, és megnézzük, hol tudnánk megfogni kicsit a pénzt. A Vatera mutat néhány egyszerű tippet, melyeknek megfogadásával könnyen spórolhatunk anélkül, hogy nagy áldozatokat hoznánk.

Gyűjtögetés helyett árusítsunk online

Ahelyett, hogy akár befektetés céljából, akár „spontán” gyűjteményeket alakítanánk ki, vagy felesleges holmikat halmoznánk fel, nézzünk körbe otthon, és tegyük pénzzé a már nem szükséges tárgyakat, adjuk el az online piactéren.

Vásároljunk használtat

A használt holmik vásárlása különösen sokat spórol nekünk, ha nagyobb értékű tárgy beszerzésről (pl. elektronikai eszköz, sportfelszerelés) van szó, ráadásul környezetbarát is, így érdemes ebben gondolkozni. Szerencsére a használt termékek iránt nagy igény van, a Vaterán vásárlók több mint fele nyitott a használt termékekre. Az online piactér Zero Waste címkével jelöli a környezettudatos és használt termékeket, ezzel is segítve az eligazodást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Házibuli klubok és bárok helyett

Nem kevés pénzbe kerül a városban szórakozni, így jelentősen vághatja meg a büdzsénket. Ha a barátainkkal szeretnénk szórakozni, inkább hívjuk át őket egy vacsorapartira vagy társasjátékozni, ahelyett, hogy a belépők, ételek és italok, valamint a taxizás sokszor borsos árát kifizetnénk. Tartsuk az összejövetelt mindig másnál, így a helyszín és a programok is változatosak maradhatnak.

Használjuk ki az ingyenes programokat

Elsőre talán nem jut eszünkbe, de rengeteg olyan lehetőség van kikapcsolódásra, ami nem kerül pénzbe. Kövessük nyomon az ingyenes koncertek, kiállítások és egyéb programok lehetőségét vagy kiránduljunk a természetben, sétáljunk a városban.

Felejtsük el a bankkártya adatokat

Ha gyakran szoktunk online vásárolni, és emiatt elmentjük a bankkártyánk adatait, egy kattintással lehet a miénk bármi. Igen ám, így azonban túl kényelmesen szerzünk be olyasmit is, amire nincs szükségünk. Felejtessük el a mentett kártyaadatokat: ha el kell mennünk értük a pénztárcánkig, kevesebb felesleges holmit veszünk a kanapé kényelméből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

30 napos és 10 másodperces szabály

Amikor valamire vágyunk vagy szükségesnek érezzük, ha lehet, várjunk 30 napot a vásárlással, különösen akkor, ha nagyobb értékű dologról van szó. Ha egy hónap után is fontosnak véljük a beszerzését, csak akkor vegyük meg. Ha pedig online vásárolunk, a rendelés véglegesítése előtt várjunk 10 mp-et a kosarunknál, hogy még egyszer átgondoljuk, tényleg szükséges-e a termék. Ha adunk egy kis időt a vásárlás előtt a döntésünk átgondolására, sokszor rájövünk, mennyiszer vennénk olyasmit, amire nincs valódi szükségünk.

Étkezzünk okosan

A reggeli nemcsak egészséges, a pénztárcánkat is megkíméli, hiszen, ha nem vagyunk farkaséhesek ebédidőben, nem veszünk hatalmas adag drága ebédet. Reggelizzünk például zabkását, ami nagyon egészséges, laktató és emellett kifejezetten olcsó is. Ha tehetjük, csomagoljunk ebédet is a munkahelyünkre, hiszen az otthon készült étel sokkal költséghatékonyabb, mintha vásárolnánk az ebédet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Kiruccanások szendviccsel

Ha hosszabb, utazással járó nap elé nézünk, mindig csomagoljunk szendvicset. Ezzel nemcsak megkíméljük a pénztárcánkat a benzinkutakon és büfékben vásárolt ételektől, rugalmasabbak is leszünk a nap folyamán, hiszen pihenők alatt bármikor egyszerűen csillapíthatjuk az éhségünket.

Kevesebb kozmetikum

Sokan hajlamosak vagyunk sok felesleges kozmetikumot vásárolni, amelyekre valójában nincs is szükségünk. Kísérletezés és az újdonságok káprázata helyett korlátozzuk inkább néhány jól bevált termékre az arzenálunkat, sőt, sokszor vásárolnunk sem kell: arc- és testradírt akár mi is készíthetünk otthon, például kávézaccból.

Online számlabefizetés

Ha online fizetjük a számláinkat nemcsak a csekkbefizetés díját és az ezzel járó utazást spóroljuk meg, de ezek a digitális felületek jellemzően sokkal szemléletesebben tárják elénk a kiadásainkat, így nyomon követni is könnyebb, mire mennyit költünk. Ha csak tehetjük, döntsünk az online befizetés mellett. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!