Iskolákba látogat a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar

A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar november és december hónapok során kétféle ifjúsági hangversenysorozatot is indít az általános iskolákban. Novemberben tizenkilenc interaktív osztálytermi hangversenyt és hangszerbemutatót, majd december 6-án és 7-én öt váci általános iskolában ifjúsági hangversenyt tartanak.

“A kétféle ifjúsági hangverseny gondolata onnan származik, hogy a mai ingergazdag világban nagyon nehéz, sőt szinte reménytelennek tűnik az általános iskolai korosztályt ifjúsági hangversenyre elcsábítani. Egy megoldás maradt, ha a zenekar megy el az általános iskolákba, hogy a kultúra ezen ágát minél korábban és minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel” – mondta Sándor Bence, a zenekar karnagya.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Évértékelő közgyűlést tartottak a honvéd nyugdíjasok

Az interaktív osztálytermi koncertek segítségével testközelből megismerhetik és akár kis is próbálhatják a gyerekek a szimfonikus zenekar egyes hangszereit. Mindezt családias légkörben, az iskola hagyományos menetrendjét nem megzavarva, s egy rendhagyó tanóra keretén belül találkozhatnak a zenekar fúvóskvintettjével (fuvola, oboa, klarinét, fagott, kürt) is.

Az öt váci ifjúsági hangversenynél a teljes zenekar ellátogat az általános iskola falai közé, és az iskola aulájában, tornatermében, galériáján ad egy komolyzenei hangversenyt.

A két hangversenytípus célja azonos: minél több fiatalhoz eljuttatni a komolyzenét, hogy a későbbiek folyamán zeneértők és zeneszeretők legyenek. Kodály Zoltán szavait idézve: “Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Rákkeltő anyagok vannak a Tesco egyik kakaóporában

Az interaktív osztálytermi hangverseny a Verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskolába, a Váci Karolina Katolikus Általános Iskolába, a Nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskolába látogat el, míg nagyzenekar öt váci iskolába: a Váci Radnóti Miklós Általános Iskolába, a Váci Földváry Károly Általános Iskolába, a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolába, a Váci Petőfi Sándor Általános Iskolába, és a Cházár András Többcélú Közoktatási Intézményben lép fel.

“Az összesen 24 hangversenyből álló sorozat alkalmával az interaktív osztálytermi koncertekkel körülbelül 800-1000 gyermeket látogatunk meg, míg az ifjúsági hangversenyekkel több mint 3000 gyermekhez visszük testközelbe a komolyzenét. A zenekar célja ennek a hagyománynak a megteremtése úgy, hogy minden váci és Vác vonzáskörzetében élő gyermek egy évben legalább egyszer részesüljön mindkét hangersenytípusból” – tette hozzá Sándor Bence. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!