Kovácsoltvas padot kaptak a váciak Galántáról

A város közép-európai kapcsolatainak erősödését jelzi, hogy szerdán a Duna-parton, közvetlenül a kajakosok csónakháza alatt egy kovácsoltvas padot avattak. A különleges ülőalkalmatosságot ajándékba kapták a váciak két felvidéki vállalkozótól. A sokoldalú együttműködés mindenki számára előnyökkel jár – emelte ki avató beszédében Fördős Attila polgármester.

„Az elmúlt években nagyon sokat utaztunk a dr. Alt Gyulával, a Váci Szlovák Önkormányzat elnökével a szlovák vidéket járva és egyre jobban megerősödött bennünk, hogy a magyarság és a szlovákság közös történelmi múltja előrevetíti, hogy e két nép békében, barátságban együtt tud majd működni” – tette hozzá a városvezető. Útjaik során jutottak el Galántára és a városhoz közeli faluba, Taksonyfalvára. A barátság megerősödött az ottaniakkal és ennek egyik jelképe lehet, hogy Panyik Imre vállalkozó egy kovácsoltvas padot adományozott most Vácnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A padon elhelyeztek egy idézetet József Attila A Dunánál című verséből, amelyet a kis ünnepségen Czadró József tanár úr el is szavalt. „Ez a pad jelképezi a barátságot, a két nép együttműködését, testvériségét” – emelte ki Fördős Attila. A polgármester köszönetet mondott az alkotónak, Panyik Imrének, valamint dr. Pallya Gábornak, Galánta jegyzőjének és Szabó Gézának a különleges ajándékért.

A város nevében dr. Alt Gyula szlovák nyelven fejezte ki elismerését a nemes gesztusért, majd az ünnepség résztvevői birtokba vették a padot. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!