Már félidőn túl a váci szennyvíztelep átépítése

A kivitelezés feléhez érkezett a projekt megvalósítása a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. váci szennyvíztisztító telepének korszerűsítése során. A Széchenyi 2020 programban megvalósuló Szennyvíztisztító telep fejlesztése Vácon tárgyú projekt segítségével a telep megújul és korszerűbbé válik. A KEHOP keretében nyert 4,485 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásnak a DMRV Zrt. a kedvezményezettje.

A váci szennyvíztisztító telep regionális feladatokat lát el Vácott és térségében, a települések csatornázott területein keletkező, összeqyűjtött és átemelt, illetve a gödi SAMSUNG gyár előkezelt ipari szennyvizét fogadja, és tisztítja eleveniszapos biológiai tisztítási technológiával – mondta a bejárással egybekötött tájékoztatón Virág László, a társaság vezérigazgatója.

A szennyvizek a vízfogyasztás elmúlt évtizedekben megfigyelhető visszaszorulásával töményebbé váltak, a szennyvíztisztító terhelése így szennyezőanyagok tekintetében növekedett. A természet védelme érdekében a tisztítási követelmények azonban szigorodtak, a határértékek betartása egyre nehezebbé vált az üzemeltető számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Vácott és térségében több, nagy összegű beruházás is zajlik, ilyen például az M2-es autópálya építése, az emeletes motorvonatok forgalomba állítása, az egészségügyben zajló fejlesztések és ezek közé tartozik a szennyvíztisztító telep rekonstrukciója is – mondta Rétvári Bence, városunk országgyűlési képviselője, az EMMI politikai államtitkára. A munkálatok érintik a környezetet, az átadás után jelentős lépés történik a természet védelme terén is. Köszönetet mondott a DMRV munkatársainak, hogy a tisztább Dunakanyarért dolgoznak.

Fördős Attila polgármester azt emelte ki, hogy Vác közigazgatási határain belülre több mint 50 milliárd forint beruházási érték érkezett az elmúlt években. Hozzátette: az önkormányzat a maga módján igyekezett segíteni a beruházást, hiszen gyors döntéseket hozott a kért telekalakítás és ingatlancsere ügyében. Reményét fejezte ki, hogy a befejezés után a környéken élőket időnként irritáló szagok megszűnnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

A szűkséges fejlesztéseket magába foglaló projekt keretében megvalósul a meglévő és üzemelő
szennyvíztisztító telep fejlesztése és korszerűsítése, mely jelenti a szennyvíztisztító telep technológiai
fejlesztését, az előmechanikai tisztítósor gépészeti és építészeti átalakítását. Új műtárgy kerül elhelyezésre a biológiai tisztítás elvégzésére, illetve új lesz a csatornaiszap fogadó műtárgy is a szükséges gépészeti berendezésekkel együtt – ismertette a beruházás részleteit Balogh Zsolt műszaki igazgató.

A szennyvíztisztító telepen jelenleg a kivitelezés folyamatos. Az előkészítő munkák során elkészültek a kiviteli tervek, a bővítési területen a gabionfal és a földfeltöltés is. Megtörtént a régi épületek, építmények elbontása, az új műtárgyak helyén a közművek kiváltása. Befejeződött az új üzemviteli és az új karbantartó épület építése, a kezelőépület és a fertőtlenítő gépház felújítása. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a levegőztető medencék és az utóülepítők felújítása, az ideiglenes átemelő gépészeti szerelése. A beruházás részeként már elkészült az agglomeráció hálózatában található 25 hálózati szennyvízátemelő irányítástechnikai rekonstrukciója, valamint Vácon az Attila utcai egyesített rendszerű csatorna szétválasztása is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A kivitelezési munkák az ütemezés szerint folytatódnak, a projekt lezárására 2020 november közepén kerül sor. A fejlesztésnek köszönhetően a szennyvíztisztító telep az előírásoknak és a derogációs kötelezettségeknek hosszú távon is megfelelően és kellő üzembiztonsággal működhet. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!