Matkovich Ilona: nem volt „puccs” a székely zászló miatt

„A héten sok-sok tárgyalást folytattam a városháza és az önkormányzati intézmények munkatársaival, de a legtöbb időt a pénzügyi osztályvezetővel töltöttem. Ugyanis annak ellenére, hogy szeptemberben volt az utolsó adófeltöltés, egyelőre alig több mint egy havi fizetésre elég a pénzünk, a számlatartozásaink pedig tetemesek. Hamarosan pontos számokat is közlök majd” – írja közösségi oldalon Matkovich Ilona polgármester, aki rendszeresen beszámol az átadás-átvétel helyzetéről.

„Tehát, koránt sincs meg erre az évre a pénzügyi fedezetünk, ezért azonnali hatállyal általános takarékosságot hirdettem. A spórolást magunkkal kezdjük: lecsökkentjük a bizottságok számát, ez éves szinten közel ötmillió forint megtakarítást jelent. Meg kell válnunk a politikai kinevezettektől, közülük néhányan már maguktól távoztak. Szervezeti átalakításokat is elindítottunk, természetesen mindez nem zavarhatja a hivatal folyamatos feladatellátását. Meg kell vizsgálnunk a hirdetésekre, fogadásokra, protokollra szánt összegeket, valamint tárgyaltam az önkormányzati intézmények számára az elektromos áram és a gáz olcsóbb áron történő beszerzésének lehetőségéről” – teszi hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztatás hivatali szünetről

Három fontos munka kezdődött meg a héten. A Bottyán utcában elkezdődött a vízelvezető árok kitisztítása, ezen a szakaszon sok munka lesz még – jegyzi meg Matkovich Ilona. A Ligetben kijelölték azokat a vihar sújtotta fákat, amelyek pótlása hosszú évek óta várat magára, és nem utolsó sorban, elkezdődött a játszótéri eszközök felújítása.

„Megkezdtük a beígért nagytakarítást is. Pénteken – önkéntes alapon – a Rózsaparkban és Deákváron, valamint Kisvácon gyűjtötték össze a lehullott leveleket a váci általános és középiskolások. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik és tanáraiknak a munkájukért. Ez alkalommal Bíró Györggyel megállapodtunk, hogy szakmai segítséget fog nyújtani a Rózsapark régi állapotának visszaállítására. És hogy el ne felejtsem, a DDC ismét beültette levendulával a deákvári vízfogó oldalát, miután az első ültetésüket szerencsétlen módon lekaszálták. Bízom benne, hogy a most ültetett növények már megmaradnak” – számol be a fejleményekről a polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztatás hivatali szünetről

Jogerőre emelkedett az Összefogás Vácért jelöltjeként induló Kászonyi Károly képviselő mandátuma is – erről a Váci Napló számolt be elsőként. Ő az 1. választókerületben indult, ám kormánypárti riválisa, Kriksz István megfellebbezte a választási eredményt ebben a körzetben.

„Mint a kampányban is több alkalommal elmondtam, a mostani városvezetés kiemelten fontosnak tartja a váci egyházi felekezetekkel való rendszeres kapcsolattartást. Hétfőn találkoztam Marton Zsolt megyés püspök atyával, akivel egyeztettünk a váci világi és az egyházi vezetés célkitűzéseiről. Az október 23-i városi ünnepségen – amelyen soha nem látott számban vettek részt a váciak – volt alkalmam találkozni a város életét meghatározó személyekkel, intézményvezetőkkel, a nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel. Csütörtökön rendben lezajlott a polgármesteri munkakör hivatalos átadás-átvétele. Ennek végén Fördős Attila leköszönő polgármester sikeres munkát kívánt” – sorolja a polgármester.

„Összességében rengeteget haladtunk, és jó hangulatban dolgoztuk végig a hetet. Volt ugyan némi zászló mizéria, igen, valóban kevés a magyar zászló, ezt a hiányt pótolni fogjuk. Aztán keringett egy történet arról, hogy leszedettem volna a városházáról a székely zászlót. Majd ezt a döntésemet – állítólag – az Összefogás Vácért frakció egy csoportja »megpuccsolta«. A valóság ezzel szemben az, hogy a székely zászló ideiglenes levételét a korábban dilettáns módon történt kihelyezés (valamint a szél) indokolta: ugyanis rendszeresen összegabalyodott a mellette elhelyezett zászlóval. Ezt szerettem volna október 23-ra megoldani, de túl kevés volt az idő egy új zászlótartó felhegesztésére, ezért ezt a munkát elnapoltuk. Visszahelyeztük a székely zászlót az eddigi helyére, amíg egy normális, a célnak megfelelő zászlótartó elkészül” – magyarázza a történteket Matkovich Ilona.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztatás hivatali szünetről

Hozzáteszi befejezésül: „Jövő héten folytatjuk a takarítást, és áttekintjük a főtéri parkolási rendet.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!