Mindszenty József teljesítmény- és emléktúra

Mindszenty József bíboros 1956. október 30-i felsőpetényi őrizetből történő kiszabadításának évfordulója alkalmából 2019. október 23-án teljesítmény és emléktúra kerül megrendezésre. Mindszenty József bíboros 1955. november 1-jétől Felsőpetényben volt házi őrizetben.

A forradalom idején kiszabadítása, érseki tisztének helyreállítása általánosan elterjedt követelés volt. A forradalom bukása után a bíboros kiszabadításában résztvevőkre súlyos megtorlás várt.

A túra során Felsőpetényben a Római Katolikus Templom Mindszenty oltáránál több alkalommal tartunk rövid megemlékezéseket. A túra fővédnöke: dr. Marton Zsolt Váci Megyéspüspök.

Az emléktúra jelmondata: „De victus Vincit” Legyőzve győz!

A túra három útvonalon fog megvalósulni. A túrák jelzett útvonalon haladnak. A távok terepfutásként is teljesíthetőek, távonként az első három eredményt elért teljesítő éremben részesül.

A túrából befolyt összeget a szervezők határon túli fiatalok jövő nyári magyarországi programjainak megvalósítására fordítják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Választható túrák:

A leghosszabb táv a „Mindszenty 40” útvonal mely, Kosd-Naszály-Ősagárd-Felsőpetény-Alsópetény-Keszeg-Kosd települések között halad turistaúton. A 40 km hosszú túra során a 1043 méter szintkülönbség megtételére 12 óra áll a résztvevők rendelkezésére.  A körtúra a Kosdi Művelődési Házból indul 07:00 és 08:30 között.

A középtáv a „Mindszenty 15” útvonal mely, Alsópetény – Felsőpetény-Alsópetény települések között halad turistaúton. A 14,6 kilométer hosszú túra során a 365 méter szintkülönbség megtételére 6  óra áll a résztvevők rendelkezésére.  A körtúra az Alsópetény Művelődési Házból indul 08:00 és 10:00 között.

A rövidtáv a „Mindszenty 5” útvonal mely, Alsópetény-Felsőpetény települések között halad turistaúton. Az 5,1 kilométer hosszú túra során a 38 méter szintkülönbség megtételére 3  óra áll a résztvevők rendelkezésére. A túra az Alsópetény Művelődési Házból indul 08:00 és 12:00 között.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Előnevezés és regisztráció a Dunahang facebook oldalon a túra eseményénél érhető el.

Szeretettel vár mindenkit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Váci Csoportja és a Dunahang Programajánló. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!