Nyolcvan éve rakták le a deákvári templom alapkövét

Marton Zsolt püspök koncelebrált ünnepi szentmisét mutatott be a vác–deákvári Jézus Szíve-templomban október 20-án, vasárnap annak emlékére, hogy Hanauer Árpád István akkori megyéspüspök áldásával 1939. október 22-én tették le a templom alapkövét és állították ki az alapítólevelet – írja a vaciegyhazmegye.hu.

A deákvári templom nyolcvan éve kelt alapítólevelét ma is nagy becsben tartják a Jézus Szíve-plébánián. A dokumentum kimondja a templomépítés szándékát, a munkálatok megkezdését, és kifejezi a reményt az egyházközség lelki fejlődésére.

A  templom a tervek szerint – Vác-Deákvár és egész Vác város hívei áldozatkészségének köszönhetően – egy esztendő alatt fel is épült.

„A plébániatemplom közössége ma is virágzik, és élő kovászként van jelen Deákvár életében” – fogalmazott az ünnepi szentmise elején Marton Zsolt püspök. Szentbeszédében aztán a napi evangéliumhoz kapcsolódóan a kérő imádságról elmélkedett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Még terjed az influenza, Vácott is látogatási tilalom van

Jézus példabeszédében a bíró nem féli Istent, de mivel terhére van a kitartó, szívós asszony „zaklatása”, végül teljesíti kérését – emlékeztetett a felolvasott evangéliumi szakaszra a főpásztor. – Jézus nem véletlenül meséli el a történeteit sokszor túlzással, rá akar mutatni a kitartó, hűséges ima lényegére: merjük Istent „zaklatni” a vágyainkkal, mert meg akar bennünket tanítani imádkozni.

Szüntelenül kell imádkozni, nem szabad belefáradni – hangsúlyozta a püspök, majd az imádság két fontos jellemzőjéről, az őszinteségről és a hűségről szólt: az őszinteségben önmagunkat tárjuk fel Isten előtt; hűségesek az állandó imádkozásban lehetünk, mert nem csak bajban vagy jókedvünkben kell kapcsolatot ápolnunk az Úrral.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Ősemberi csigolyacsontot találtak a Naszály barlangjában

Ha valóban úgy kérünk, mint az evangéliumi özvegy, Isten meghallgatja kéréseinket, de nem úgy teljesíti, ahogy mi akarjuk, hanem úgy, hogy a javunkra válik, mert ő tudja, mi a legjobb nekünk – mondta Marton Zsolt.

A templomról mint az egyéni és közösségi megszentelődés sajátos helyéről, az Isten igéjének és az Oltáriszentség ünneplésének helyéről elmélkedve a főpásztor leszögezte: a templomban történő közös imádság küldetést, missziót is jelent, amelyet el kell vinnünk magunkkal a templomon kívülre is. „Merjünk kérni, és folytassunk missziós tanúságtételt, amely sugárzik és bekapcsolódik az Egyház tevékenységébe” – buzdított homíliájában a püspök.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Méreggel szennyezett fügedesszertet hív vissza a Lidl

A szertartás végén Rolik Róbert esperes, plébános megköszönte a megyéspüspök szolgálatát, majd arra hívta a jelenlévőket, hogy nézzék meg a templom életének történetéről szóló diavetítést.

A fotók a deákvári plébánosokat, a templomépítés, az ünnepi szertartások, közös események, kirándulások, hittanórák és családtáborok pillanatait mutatták be. (Szöveg és fotó: Bölönyi Gabriella)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!