Rendőrségi tanácsok a temetői látogatásokhoz

Mindenszentek idején a temetők környezetében megnövekedő gépjármű forgalom a gépkocsi feltörők legfőbb célpontja! – hívja fel a figyelmet a rendőrség. A Váci Rendőrkapitányság is megerősített jelenléttel igyekszik megelőzni a városi temetők környékén a nagyobb bajt, bár Vácott ritka ebben az időszakban a temetői bűncselekmény.

Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához megemlékezni róluk, nyughelyükhöz virágokat elhelyezni, gyertyát gyújtani. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya nagyon fontosnak tartja, hogy ebben az időszakban felhívja a hozzátartozók figyelmét, értékeik fokozottabb védelmére, mivel vannak, akik erre az időszakra másképpen, mégpedig mások értékeinek megszerzésére készülnek.

A megemlékezés időszakában gyakrabban fordulhat elő gépkocsi-feltörés, alkalmi vagy zseblopás, kerékpárlopás, a sírokról virágok és koszorúk eltulajdonítása.

Annak érdekében, hogy zavartalanul teljen a megemlékezés, kérik, fogadják meg tanácsaikat!

  • Amennyiben tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, különösen a fel- és leszálláskor figyeljen értékeire, a kézi- és válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig tartsa maga előtt!
  • Az értékeit tartsa táskája és ruházata belső zsebében!
  • Sírrendezés közben is figyeljen értékeire, táskáját ne hagyja őrizetlenül!
  • Amennyiben autóval közlekedik, lehetőség szerint őrzött, ennek hiányban jól látható, kivilágított helyen parkoljon.
  • A gépkocsi lezárt állapotáról annak elhagyásakor mindig győződjön meg, bármilyen kevés időre is hagyja el a járművet. Ha van az autóban beépített vagy egyéb mechanikus lopásgátló eszköz, használja azt. Az indítókulcsot és a gépjármű iratait tartsa magánál biztonságos helyen.
  • Ne hagyjon értéket a gépjármű utasterében, különösen a látható helyeken!
  • Amennyiben a megemlékezés lakóhelyétől távolabb történik, kérje meg szomszédjait, ismerőseit lakása szemmel tartására a betörések, besurranások elkerülése érdekében.
  • Közösségi oldalakon ne tegyen közzé arra utaló információt, hogy otthona őrizetlenül marad.
OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

Amennyiben bűncselekmény elkövetésének áldozatává vált, tegyen feljelentést személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon, vagy a 107, 112 központi segélyhívószámok valamelyikén! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!