Teltháznál szólt a szlovák harmonika

Immár második alkalommal szerzett nagy örömet és kellemes kikapcsolódást október 5-én a váci és a Vác környéki szlovák településekről érkezett közönségnek a szlovákiai Trencsénteplicből érkezett Dua Vente harmonika együttes a Madách Imre Művelődési Központ színháztermében. Az Őszi Művészeti Hetek keretében rendezett nagysikerű esten a 2013-ban alakult együttes több zenei műfajban és hangszeren mutatta meg virtuóz szakmai tudását, hozzáértését.

A Váci Szlovák Önkormányzat rendezvényén a műsor előtt dr. Alt Gyula szlovák nyelven köszöntötte a megjelenteket, majd röviden értékelte a szlovák önkormányzat elmúlt ciklusban végzett munkáját. Beszélt az általuk szervezett programokról, amelyek többek közt kiállítások, koncertek formájában valósult meg.

Továbbra is megszervezték a szlovák nyelvoktatást, ezen túl a határ menti együttműködés keretében vállalkozói tanácskozást rendeztek, s természetesen közreműködtek a testvérvárosi kapcsolatok ápolásában is. Az önkormányzat a kulturális programok finanszírozásához sikeres pályázatokat nyújtott be – mondta dr. Alt Gyula -, aki felhívta a figyelmet az október 13-iki szlovák önkormányzati választásra, s egyben a közönség figyelmébe ajánlotta a december 14-én rendezendő szlovák karácsonyt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fördős Attila, Vác város polgármestere, aki szlovákul és magyarul köszöntve a megjelenteket, magyarul folytatta:

– Lezárul egy korszak, egy ciklus a polgármester életében. Nagyon rövid összegzést szeretnék tenni. Az elmúlt 5 évben és a 9 évben a Váci Szlovák Önkormányzattal kiváló kapcsolataim voltak, rendkívül építő jellegű volt ez a kapcsolat, olyan mértékben, hogy a szlovák-magyar testvérvárosi kapcsolatokat ezen közben tudtuk továbbfejleszteni egy cseh-morva testvérváros és egy lengyel testvérváros felé. A gondolat egyetlenegy: amíg az ember él, az alapvetése, ez a szó azt fejezi ki, hogy megmaradni. Megmaradni minden körülmények között egy kultúrának, egy nyelvi közösségnek tagjaként és színesíteni mindig a többség és kisebbség viszonylatában azt, amik vagyunk. Ez a gondolat hatott át minket együttműködésünk során dr. Alt Gyula úrral és a szerény eszközeinkkel próbáltunk a szlovák-magyar együttélésnek megteremteni a békességét és a biztos jövőjét. Én ebben a munkában szeretnék köszönetet mondani dr. Alt Gyula elnök úrnak, a helyi szlovák kisebbségnek és a térségben élő szlovákságnak. Kívánom azt, hogy ugyanilyen módon folytatódjék ez a kapcsolatépítés és lehetőleg olyan biztos jövő legyen előttünk, amelyekre a legjobb példa a sok évszázados együttélésünk és az, ahogy ezek a kultúrák így egymásba fonódtak, mint két darab fogaskerék.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A Dua Vente együttes műsora után dr. Alt Gyula részletesen beszélt október 13-iki szlovák önkormányzati választás menetéről, módjáról. Mint mondta a szavazólapon négy, vagy ennél kevesebb helyi jelöltre, valamint a megyei és országos jelöltre lehet szavazni. A szavazólapot zöld borítékban kell elhelyezni és le kell ragasztani. Aki nem ragasztja le a borítékot annak szavazatát érvénytelenítik – hallottuk. Egyben az elnök meghívta a jelenlévők figyelmét a december 14-én rendezendő szlovák karácsonyra, melyen a Vršatec 50 tagú együttes lép fel. Az együttes már fellépett Vácon is, nemrég a koreai téli olimpia nyitó táncát adták elő.

Végül Menczer Sándorné szlovák önkormányzati képviselő megköszönte a Dua Vente együttes fellépését, a jelenlévő Juraj Červinka Dubnica nad Váhom volt polgármesterének, a szervezésben nyújtott közreműködését, valamint a szlovák önkormányzat támogatóinak a segítségét. Megtudtuk, hogy október 3-án indult a szlovák nyelvtanfolyam, aki még kedvet érez és szeretne bekapcsolódni azt még szeretettel várják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!