Tíz iskola és egy ovis csoport takarított Vácon

Amikor egyik napról a másikra lehull a sok levél a város parkjaiban, addig kell cselekedni, amíg nem jön az esős idő és emiatt nem válik csúszóssá, nyálkássá, veszélyessé a járófelület a rothadó levelek hatására.

Ilyenkor gyorsan kell tenni valamit, ki kell használni a jó időt és a sok-sok szorgos kezet, amit az iskolák diákjai biztosítanak. A felhívásra 10 iskola jelezte, hogy beszáll a parkszépítési programba. Volt, aki elmagyarázta, hogy ez a délelőtt a gyerekeket elvonja a tanulástól, és ezt nem engedhetik meg, de a másik közel 500 diák és 25 tanár megértőbb volt, és hasznosan telt el az október 25-i péntek délelőtt. A diákok rövid idő alatt rendbe rakták a parkokat, amire a városnak nehezen sikerült volna idénymunkásokat összpontosítani.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Az idén több célterületet is beterveztek a programba. A művelődési ház melletti Rózsapark mellett az idén a KRESZ-park, a deákvári vízfogó és a Dózsa György út zöld sávjait is felkeresték a szorgos kezek.

A jelentkező iskolák csoportjai a hozzájuk közelebb eső parkba mentek, ahol a szervezők és a város főkertésze kerti szerszámokkal és big-begekkel várták a jelentkezőket. Egy délelőtt alatt, úgy sikerült a lehullott avart összegyűjteni, hogy a holding teherautói folyamatosan cserélték a megtelt big-begeket.

Az avar gyűjtése mellett akadtak olyan munkák is, amikhez jól jött a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Iskola tanárainak és diákjainak szakértelme. Ők a rózsaágyakat és a park rózsáit készítették fel a télre.

A hét elején a DDC dolgozói pótolták a deákvári vízfogó oldalában a kiszáradt levendulákat, amiket a program keretében a diákok öntöztek, és mulccsal terítették, hogy még több esélyt adjanak a növények életben maradásához.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A Rózsaparkba elkerékpározott a város új polgármestere Matkovich Ilona is, aki már következő évi programot, a park rózsaágyainak megmentését tervezgette a szervezőkkel.

Az eredményesen teljesítő csoportok a szervezőktől madárodúkat fognak kapni, amiket osztályfőnöki óra keretében az iskolaudvaron kihelyezhetnek, és tanulmányozhatják majd az oda költöző madarakat.

A programot szervező Mezei Helga és Bíró György ezúton mond köszönetet a tavaszi és az őszi városszépítő programokban résztvevő igazgatóknak, tanároknak és a sok-sok diáknak, akik nem hagyták magukra a város parkjait akkor sem, amikor dolgozni kellett értük. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!