Újabb sikeres évadot zárt a Richter Egészségváros

A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő kezdeményezésén idén közel 5300 fő vett részt, akik a saját egészségük megőrzése mellett a helyi kórházak, szakrendelők fejlesztéséhez is hozzájárultak.

A lakosság aktív részvételének köszönhetően a 2019-es évadban a Richter több mint 42 millió forintos támogatást nyújtott Vác, Tapolca, Komárom, Jászberény, Veszprém, Érd és Piliscsaba egészségügyi intézményeinek.

A 10 évvel ezelőtt útjára indított Richter Egészségvároson eddig összesen több mint 168 ezer szűrést végeztek el a szakemberek, és a résztvevő 75 egészségügyi intézmény közel 379 millió forint adományban részesült a hazai gyógyszercégnek köszönhetően.

Többezres részvételi adatok, a jó ügyért összetartó közösségek, a szűrések esetében pedig minden negyedik esetben figyelmeztető értékek. Ezek jellemezték a Richter Egészségváros idei helyszíneit. A sorozatban Tapolca és Jászberény lakosai voltak a legaktívabbak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen is. Az egész napos rendezvényre kilátogatók minden egyes aktivitásukért – szűrésen, tanácsadáson, előadáson való részvételért – 300 forintot érő adománypontot kaptak, az így összegyűlt összeg pedig hozzáadódott a Richter által minden alkalommal felajánlott 2 milliós alapadományhoz.

Idén 2 település önkormányzata is úgy döntött, hogy extra támogatást ad a helyi egészségügyi intézménynek: Komárom Város Önkormányzata megduplázta a rendezvényen összegyűlt adományt, míg Veszprémben az önkormányzat és a kórház alapítványának felajánlásával sikerül az adománycél beszerzése. A saját egészségügyi eredményeik megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint gyermekkardiológiai eszközpark fejlesztése, gyermekkardiológiai ultrahangkészülék beszerzése, intenzív osztály lélegeztető gépparkjának fejlesztése, nőgyógyászati ultrahangkészülék és kolonoszkóp beszerzése.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve az egészségi állapot felmérésére is legtöbbször már a konkrét probléma esetén kerül sor. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez.

A betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet. A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat tíz év alatt az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől. Ezért a rendezvénysorozat 2020-ban is folytatódik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!