VÁLASZTÁS: Elsöprő győzelmet aratott az Összefogás

A kampányban még nem látszott, a szavazófülkékben megtörtént: elsöprő győzelmet aratott a Matkovich Ilona által vezetett Összefogás Vácért koalíció a vasárnapi választáson. A polgármesteri szék mellett összesen kilenc egyéni körzetben szereztek mandátumot, a Fidesz-KDNP mindössze egy egyéni képviselőt küldhet a testületbe Mokánszky Zoltán személyében. A korábbi városvezetést adó pártszövetség listán három helyet kap – Fördős Attila, Pető Tibor és Pető Csilla -, míg a Váci Szívvel mozgalom egyet, amit várhatóan Csereklye Károly tölthet be.

A váci részvételi arány magasabb az országos átlagnál, ami 48,57 százalék volt, míg városunkban a nem végleges adatok szerint a választók csaknem ötven százaléka adta le voksát. Információink szerint mindenütt zavartalanul zajlott a szavazás és a számlálás is gyorsan megtörtént.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Új bölcsőde nyílt Vácon - Deákváron modern, korszerű gyermekintézmény várja a kicsiket

A város új polgármestere Matkovich Ilona lett, aki 5597 szavazatot kapott, míg az eddigi városvezető, Fördős Attila 3880-at. A nagy különbség jelzi, hogy a polgárok elégedetlenek a település fejlődésével és azzal, ahogy a munka eddig az önkormányzatban zajlott. Ezt jelzi, hogy még a harmadik helyezett aspiránsra, Vásárhelyi Tamásra (független) is 2165-en szavaztak, dr. Néveri Istvánra (független) 1538-an, dr. Csereklye-Klapwijk Krisztinára (Mi Hazánk) pedig 388-an.

A képviselőtestületben az Összefogásnak kényelmes, kétharmados többsége lesz, hiszen a tíz egyéni helyből kilencet megszereztek, csak Mokánszky Zoltán tudta megismételni korábbi teljesítményét az eddigi kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetségből, ő nagy fölénnyel, mintegy 200 szavazattal előzte meg a 7-es választókörzetben az Összefogás jelöltjét, Zöldi Pétert. 

Nagyon szoros a küzdelem az 1. számú választókörzetben, a nemhivatalos adatok szerint ott Kászonyi Károly (Összefogás) a befutó, ám az ő előnye mindössze 5 szavazat az eddigi képviselő, Kriksz István (Fidesz-KDNP) előtt. Várhatóan újraszámolják a voksokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elhunyt Lajtai István, volt országgyűlési és önkormányzati képviselő

A városi képviselőtestületet tehát Matkovich Ilona vezeti a következő öt évben, tagjai: Kászonyi Károly (Összefogás), Jess Kinga (Összefogás), Inotay Gergely (Összefogás), Ferjancsics László (Összefogás), Fehér Zsolt (Összefogás), Kiss Zsolt (Összefogás), Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP), Tótváradi-Nagy Bence (Összefogás), Molnár Nándor (Összefogás), Rozmaring Sándor (Összefogás), listán pedig Csereklye Károly (Vác Városért Választási Egyesület), Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Pető Csilla (Fidesz-KDNP) és Pető Tibor (Fidesz-KDNP).

Az új testületnek harminc napon belül meg kell tartania alakuló ülését. A váci választási adatokat itt böngészhetik.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!