A kihívás napját népszerűsítették a jávorszkysok

A Jávorszky Ödön Kórház munkatársai is csatlakoztak a „Ne gyújts rá!” világnap figyelemfelhívó akciójához és arra buzdítják a dohányosokat, hogy november 21-én ne gyújtsanak rá.

A „Ne gyújts rá!” világnap lényege, hogy minden dohányos elég erős legyen ahhoz, hogy 24 órán keresztül szembeszálljon a cigarettával. Hazánkban a lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, ami egy százalékkal magasabb az európai átlagnál. Tévhit, hogy az e-cigaretta segít a dohányzásról való leszokásban, ugyanis ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget és az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra. A dohányzás rendkívül súlyos egészségügyi és nemzetgazdasági probléma, ezért is fontos, hogy a leszokáshoz segítséget kapjanak az érintettek. A dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet és számos káros szövődménye ismert. A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek közül a leggyakoribb a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek előfordulása. Ezek között is kiemelkedő a tüdőrák előfordulása és a magas halálozás.

A leszokásban segítséget nyújt a „Gond? Egy szál se!” telefonos applikáció, ami segíti megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, segít fenntartani a motivációt, de áttekintést kaphat a dohányzó arról, hogy az utolsó elszívott cigaretta után, hogyan alakult az egészségi állapota vagy mennyi pénzt takarított meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Figyelemfelkeltés vagy rongálás a repedések befestése

Mint ismeretes, az egészségügyért felelős államtitkár azt kérte, hogy a november 21-i “Ne gyújts rá!” világnapon senki ne dohányozzon. Horváth Ildikó a november 11-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a dohányosok készüljenek fel a kihívásra, és azon a napon megtegyék az első lépést a leszokás felé vezető úton – írja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Facebook oldala. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!