A kihívás napját népszerűsítették a jávorszkysok

A Jávorszky Ödön Kórház munkatársai is csatlakoztak a „Ne gyújts rá!” világnap figyelemfelhívó akciójához és arra buzdítják a dohányosokat, hogy november 21-én ne gyújtsanak rá.

A „Ne gyújts rá!” világnap lényege, hogy minden dohányos elég erős legyen ahhoz, hogy 24 órán keresztül szembeszálljon a cigarettával. Hazánkban a lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, ami egy százalékkal magasabb az európai átlagnál. Tévhit, hogy az e-cigaretta segít a dohányzásról való leszokásban, ugyanis ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget és az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra. A dohányzás rendkívül súlyos egészségügyi és nemzetgazdasági probléma, ezért is fontos, hogy a leszokáshoz segítséget kapjanak az érintettek. A dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet és számos káros szövődménye ismert. A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek közül a leggyakoribb a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek előfordulása. Ezek között is kiemelkedő a tüdőrák előfordulása és a magas halálozás.

A leszokásban segítséget nyújt a „Gond? Egy szál se!” telefonos applikáció, ami segíti megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, segít fenntartani a motivációt, de áttekintést kaphat a dohányzó arról, hogy az utolsó elszívott cigaretta után, hogyan alakult az egészségi állapota vagy mennyi pénzt takarított meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Otrokovice az összekötő kapocs Csehországgal

Mint ismeretes, az egészségügyért felelős államtitkár azt kérte, hogy a november 21-i “Ne gyújts rá!” világnapon senki ne dohányozzon. Horváth Ildikó a november 11-én, Budapesten tartott sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a dohányosok készüljenek fel a kihívásra, és azon a napon megtegyék az első lépést a leszokás felé vezető úton – írja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Facebook oldala. ♦

DÍSZGALAMBKIÁLLÍTÁS
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!