A Nyugatiban is nagy sikert aratott az emeletes vonat

A 40 motorvonatra megkötött keretmegállapodás alapján 2017 augusztusában 11, 2018 decemberében 8 darab emeletes motorvonat szállításáról írt alá szerződést a MÁV-START Zrt., ezek gyártása már folyamatban van. Az idén szeptemberben további 21 KISS gyártására szóló szerződéshez a november 19-én megszületett kormánydöntés értelmében a forrás rendelkezésre áll. A nagy sikerre való tekintettel, a múlt havi nyílt napokat, köztük a váci bemutatót követően, most a Nyugati pályaudvaron lehetett bejárni a jövőre forgalomba álló KISS-t.

Az egy hónapja Szolnokon, Vácott és Monoron tartott KISS bemutatókon közel 6 ezren vettek részt, s az ország minden részéből érkeztek a látogatók.

Az első ütemben érkező emeletes vonatokat a két legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalon állnak forgalomba a Budapest-Nyugati–Vác–Szob (70-es számú) vasútvonalon és a Budapest-Nyugati–Cegléd–Szolnok (100a) vonalon közlekedik majd. A KISS tágas, légkondicionált utasterében 600-an tudnak kényelmesen, ülve utazni, és a motorvonat az oldalankénti 12 ajtajával megkönnyíti, felgyorsítja az utasok fel-és leszállását az állomásokon. A két, már legyártott, KISS-en a velimi tesztpályán klímateszteket, míg Mindenben menetdinamikai teszteket végeznek. A most bemutatott, jármű hétfőn indul hazai hatósági tesztekre. További két jármű üzembehelyezés alatt áll Dunakeszin, ezt követően indul a mozdonyvezetők oktatása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Honismereti Munkáért Emlékérem Zebegény honismereti kutatójának

A vasúttársaság az egyéni eljutási lehetőségekkel minden szempontból versenyképes szolgáltatást kíván nyújtani különösen a budapesti elővárosi vonalakon, ezért 2022 végére kizárólag modern motorvonatok (KISS, FLIRT és Desiro) szállítják az utasokat a budapesti elővárosi vonalakon.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: 2020-ban a 19 darab KISS forgalomba állításával új korszak kezdődik a személyszállításban Magyarországon. A kormány friss döntése alapján az idén szeptemberben aláírt második ütem 21 KISS motorvonatára is biztosított a forrás: a 2021 tavaszától érkező 21 új motorvonat 106 milliárd forintra becsült költsége bekerült a következő uniós ciklus magyar költségvetésébe; és ezzel a gyártócég, a Stadler elkezdheti majd ennek a gyártását is. A vasút versenyképességének növelése érdekében tovább folytatják  az ötven állomás felújításáról szóló programot, valamint jövőre 375 új jegykiadó automatát helyeznek üzembe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  15 milliót csaltak ki egy dunakeszi cégtől

Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója elmondta, hogy a Nyugati pályaudvar éves utasszáma közel 17 millió, ami naponta majdnem 50 ezer utast jelent, míg az induló és érkező vonatok száma hétköznaponként eléri a félezret. Érezhető változásokat fognak tapasztalni az utasok a vasúti közlekedésben december 15-étől, amikor életbe lép az új menetrend. A váci zónázó vonatok az esti órákban is közlekednek majd. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!