A piarista rend generálisának látogatása Vácon

Október 11-től október 30-ig a piarista rendfőnök, Pedro Aguado generális atya kánoni vizitációt tart a rend magyar és romániai tartományának intézményeiben.

Pedro Aguado baszk származású, Rómában, a rendtartomány székhelyén él. 2009-ben választották meg generálissá, 2015-ben kezdte második ciklusát. Azóta folyamatosan látogatja a piarista tartományokat. Négy kontinensen több mint 1400 iskolát tartanak fent piaristák.

Vácra október 17-dikén érkezett, ahol ellátogatott először a rendházban, ahol szerzetestársaival beszélgetett egy-egy órát, majd a gimnáziumba, ahol a diákokkal és a tanárokkal találkozott, végül a nemrég alapított piarista módszertani kutató-fejlesztő központba ment, a Kilátóba, és annak országos szintű munkájával ismerkedett az ottani munkatársak segítségével.

Pedro Aguado egy kis csapattal érkezett a váci Piarista Gimnáziumba, ahová elkísérte őt Miguel Giráldez piarista atya, az európai ügyeként felelős generálisi asszisztens, Szilvásy László tartományfőnök úr, valamint Czupy Zsuzsa, a Verbum Dei Missziós Testvéri Közösség szerzetesnője, aki tolmácsként segített áthidalni a nyelvi nehézségeket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Kalász Ákos igazgató programszervezőként színes látogatási tervet állított össze. Először az új természettudományos laborba mentek, ahol a diákok egy izgalmas és látványos kísérletet hajtottak végre tanári vezetéssel. Ezután a művészeti műhelybe tekintettek be a vendégek, majd egy spanyol óra meglátogatása következett, ahová a generális atya aktívan bekapcsolódott rövid kérdezz-felelek formájában. A diákok élvezettel kérdeztek, ő pedig örömmel és szeretettel válaszolt.

Ezután egy katasztrófavédelmi gyakorlat (tűzriadó) alkalmat teremtett arra is, hogy az egész Piarista Gimnázium a Konstantin térre gyűljön, és közösen elmondják a déli imádságot, melynek végén generális atya mindenkit megáldott.

Következő programpont a közös ebéd volt, ahol a vendégek a PAD-os diákokkal, a cserkészek, valamint a Kalazancius Mozgalom csoportjainak képviselőivel fogyasztották el az aznapi menüt, majd a diáktanyán folytatták kávézás közben a beszélgetést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A délutáni órákban került sor a nevelőtestület tagjaival való találkozóra, melyen a generális atya 6 pontba szedve ismertette azokat a gondolatokat, amiket Kalazanci Szent József, a piarista rend alapítója is mondott volna a tanároknak ITT és MOST. A vezetői csapattal való beszélgetésre külön időt szántak, hogy az iskola ügyeiről beszélgessenek.

A tartalmas nap a vezetői csapattal való találkozással és egy diákinterjúval zárult, amit iskolánk médiaműhelye készített nagy lelkesedéssel, Ókovács Benedek (9.a) vezetésével, Kalász Ákos igazgató úr szakmai támogatásával. (Kőhegyi Bernadett)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!