A piarista rend generálisának látogatása Vácon

Október 11-től október 30-ig a piarista rendfőnök, Pedro Aguado generális atya kánoni vizitációt tart a rend magyar és romániai tartományának intézményeiben.

Pedro Aguado baszk származású, Rómában, a rendtartomány székhelyén él. 2009-ben választották meg generálissá, 2015-ben kezdte második ciklusát. Azóta folyamatosan látogatja a piarista tartományokat. Négy kontinensen több mint 1400 iskolát tartanak fent piaristák.

Vácra október 17-dikén érkezett, ahol ellátogatott először a rendházban, ahol szerzetestársaival beszélgetett egy-egy órát, majd a gimnáziumba, ahol a diákokkal és a tanárokkal találkozott, végül a nemrég alapított piarista módszertani kutató-fejlesztő központba ment, a Kilátóba, és annak országos szintű munkájával ismerkedett az ottani munkatársak segítségével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Idén is meghirdeti környezettudatos pályázatát a DDC

Pedro Aguado egy kis csapattal érkezett a váci Piarista Gimnáziumba, ahová elkísérte őt Miguel Giráldez piarista atya, az európai ügyeként felelős generálisi asszisztens, Szilvásy László tartományfőnök úr, valamint Czupy Zsuzsa, a Verbum Dei Missziós Testvéri Közösség szerzetesnője, aki tolmácsként segített áthidalni a nyelvi nehézségeket.

Kalász Ákos igazgató programszervezőként színes látogatási tervet állított össze. Először az új természettudományos laborba mentek, ahol a diákok egy izgalmas és látványos kísérletet hajtottak végre tanári vezetéssel. Ezután a művészeti műhelybe tekintettek be a vendégek, majd egy spanyol óra meglátogatása következett, ahová a generális atya aktívan bekapcsolódott rövid kérdezz-felelek formájában. A diákok élvezettel kérdeztek, ő pedig örömmel és szeretettel válaszolt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Sok szeretettel köszöntjük a 100 éves Magdi nénit

Ezután egy katasztrófavédelmi gyakorlat (tűzriadó) alkalmat teremtett arra is, hogy az egész Piarista Gimnázium a Konstantin térre gyűljön, és közösen elmondják a déli imádságot, melynek végén generális atya mindenkit megáldott.

Következő programpont a közös ebéd volt, ahol a vendégek a PAD-os diákokkal, a cserkészek, valamint a Kalazancius Mozgalom csoportjainak képviselőivel fogyasztották el az aznapi menüt, majd a diáktanyán folytatták kávézás közben a beszélgetést.

A délutáni órákban került sor a nevelőtestület tagjaival való találkozóra, melyen a generális atya 6 pontba szedve ismertette azokat a gondolatokat, amiket Kalazanci Szent József, a piarista rend alapítója is mondott volna a tanároknak ITT és MOST. A vezetői csapattal való beszélgetésre külön időt szántak, hogy az iskola ügyeiről beszélgessenek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Tovább szépülnek a deákvári játszóterek, parkosítani is fognak

A tartalmas nap a vezetői csapattal való találkozással és egy diákinterjúval zárult, amit iskolánk médiaműhelye készített nagy lelkesedéssel, Ókovács Benedek (9.a) vezetésével, Kalász Ákos igazgató úr szakmai támogatásával. (Kőhegyi Bernadett)

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!