A popcornnal együtt faljuk a műanyagot is

Elgondolkodott már azon, hogy az autóülésre helyezett pizza-doboz miért nem zsírozza be a huzatot? Vagy, hogy miért nem lobban lángra a mikróban a túlhevített popcorn? Azért, mert egészségünkre veszélyes műanyagokat tartalmaznak.

A rövidítve PFAS műanyagokból mintegy 4700-at tartanak nyilván. Ezekkel kezelik a szőnyegeket, a bútorhuzatokat, hogy ellenálljanak a foltoknak, ezek segítenek a tűzoltóknak megküzdeni az égő olajjal, gázzal. Ilyen műanyagok teszik lehetővé, hogy a hamburgerünk ne ragadjon be a papírba, amelyben kapjuk és a fast-food salátánkból ne legyen gusztustalan kupac.

Tudósok, környezetvédők azonban már évek óta riadót fújnak ezek ellen az „elpusztíthatatlan” műanyagok ellen. Azok ugyanis nagyon lassan bomlanak le, fertőzhetik a talajvizet s végül bejutnak a folyókba és a tengerekbe is. A PFAS vegyületek, különösen azok, amelyek hosszú szénlánccal rendelkeznek, károsíthatják az immunrendszert, a pajzsmirigyet, a vesét, májat, a nemi szerveket. Egyiküket, a PFOA-t, lehetséges rákkeltőnek minősítették: ez a vegyület 2-8 év alatt bomlik le a szervezetben, felezőideje a természetben 92 esztendő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Gyümölcsfákat telepítenek, amikről bárki ingyen ehet

Jóllehet voltak az Egyesült Államokban lépések a lakosság megvédésére ezektől a műanyagoktól, a szakértők szerint azok elégtelenek. Egy új tanulmány most arra figyelmeztet, hogy bizonyos, mindennapos élelmiszerek bevihetik az ilyen anyagokat a vérkeringésünkbe.

Gyakorlatilag minden amerikai vérében kimutatható mértékű PFAS-anyag van. Azoknál, akik sok rákot, kagylót fogyasztanak, főként a tengervízből kerülnek az élelembe ezek a vegyületek. Azok forrása lehet az élelmiszerek csomagolása is.

Már 1992-ben kiderült, hogy a vizet, italokat tartalmazó pet-palackokból, az élelmiszerek csomagolására használt plasztikból a vegyi anyagok bekerülnek a folyadékba, az élelmiszerbe. A felmérések azt mutatták: kevesebb vegyszer kerül azok szervezetébe, akik túlnyomórészt otthon főzött ételt fogyasztanak és több azokéba, akik műanyag csomagolásban vásárolják ennivalójukat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A Digi az AMC minden csatornáját kihajította

Az FDA, az USA élelmiszerbiztonságot vizsgáló hivatala idén 91 élelmiszert ellenőrzött PFAS-fertőzöttségre és 14-ben talált mérhető szennyezést – többek között csokitortákban. A hatóság szerint a „jelenlegi tudományos ismeretek alapján” ezek a szennyezések nem jelentenek veszélyt az egészségre, de a kutatók másként látják.

A Faroer-szigeteken, ahol a halfélék alapvetők a táplálkozásban, éveken át vizsgáltak csaknem 500 gyermeket. Kiderült, hogy akik vérében magasabb arányban voltak kimutatható PFAS-vegyületek, azoknál a diftéria és a tetanusz elleni védőoltások kevésbé voltak hatékonyak, gyengébb volt az immunrendszerük. Sokat egyelőre nem lehet tenni – mindenesetre műanyagok helyett tegyük a jó öreg zsírpapírba az ennivalót, tanácsolják a környezetvédők. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!