Az első erasmus-os találkozó a gimiben

Igen kedves vendégei voltak 2019. október utolsó hétvégéjén a Váci Madách Imre Gimnáziumnak. Egy 2019 tavaszán írt Erasmus K2 pályázat partnerintézményeinek vezetőit, tanárait láttuk vendégül az első projekttalálkozón. A Mesterségem címere c. pályázat egy évig tart a négy különböző országban lévő, de azonos nyelven tanító intézmény között.

A pályázat egyik érdekessége, hogy az uniós pályázat minden résztvevője magyar: egy felvidéki (ipolysági), egy erdélyi (brassói) és egy délvidéki (zentai, szerbiai) magyar középiskolával valósítunk meg egy éves programot.

A találkozó legfontosabb eseménye az október 25-i, a Madách gimnáziumban létrejött közös találkozó, amelyre minden intézmény bemutatkozó PPT-t hozott, egymással is megismerkedve, hiszen korábban a határon túli intézmények nem voltak egymással kapcsolatban. A Madách gimnázium kötődött minden határon túli intézményhez, így jött létre ez a nagyszerűnek ígérkező pályázat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Az első projekttalálkozót a projektet megíró, koordináló váci projektteam szervezte. A partneriskolák vezetőit Steidl Levente igazgató úr fogadta. A délelőtti program során rövid diákműsor után következtek a bemutatkozások, aztán egy ismerkedési tréning, majd a projekt részleteinek megbeszélése zajlott a gimnázium kommunikációs szobájában.

Az ebédet követően a vendégek kisvonatos városnézésen vettek részt, illetve a méltán világhírű Memento mori kiállítást tekintették meg.

Voltak régi barátok a jelenlévők között, hisz a váciakat az ipolysági Szondy gimnáziumhoz nagyon szoros szálak, sőt baráti kapcsolatok fűzik: a váciak eddig négy Határtalanul pályázatot nyertek, amelyekből hármat már meg is valósítottak közösen, rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein.

A zentai gimnáziummal is régi keletű a kapcsolat: eddig két Határtalanul pályázatot valósítottak meg együtt. A brassói Áprily gimnáziumhoz egy volt brassói diák, de már Magyarországon élő szülő révén kerültek közelebb a pályázat koordinálói, és vonták be őket is a projektbe. Ahogy az összes résztvevő, a brassói igazgatónő is hangsúlyozta: régi vágyuk teljesült ezzel a pályázattal. Ilyen jellegű együttműködésben még nem vettek részt. – írja az iskola honlapja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Jó volt ennyi elkötelezett ember között tölteni ezt a találkozót. Várjuk a folytatást és az újabb találkozást. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!