Emlékkoncert Maklári József tiszteletére

Ahogy az várható volt, zsúfolásig megtelt november 16-án este a baptista imaház impozáns templomtere abból az alkalomból, hogy a Vox Humana Énekkar és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar a 20 éve elhunyt egykori legendás karnagy, Maklári József emléke előtt tisztelegve előadta a zeneirodalom egyik kiemelkedő darabját, Mozart: Requiem című művét. Díszvendégként jelen volt az eseményen Matkovich Ilona polgármester, Marton Zsolt megyéspüspök, Inotay Gergely és Kiss Zsolt alpolgármester is.

– Emlékezni jöttünk ma este. Emlékezni egy nagyszerű emberre, egy igazi váci lokálpatriótára, akinek az élete volt a zene, az élete volt a kóruszene, az élete volt a Vox Humana Énekkar. Maklári József Liszt-díjas karnagy húsz évvel ezelőtt hunyt el. Megható látni, hogy emlékhangversenyünkre ilyen sokan eljöttek, és külön öröm és megtiszteltetés, hogy a közönség soraiban számos olyan embert is köszönthetünk, akik személyesen is ismerték, szerették és tisztelték őt – kezdte köszöntőjét az unoka, Maklári Zsolt.

Aztán azzal a megállapítással folytatta, hogy Maklári József 1999-ben bekövetkezett haláláig, ötvenhét éven keresztül életműveként vezette a Vox Humana Énekkart, akikkel mindent elért, amit egy zenész ebben a szakmában elérhet, sőt talán többet is, mert munkásságával egy olyan szellemi örökséget teremtett és hagyott maga után, amelyből táplálkozva a Vox Humana Énekkar ma is töretlenül működik, amelyre építkezve az énekkar képes volt a 21. századi kihívások közepette is meg-megújulni és tovább alkotni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

– Hisszük, hogy csak a legerősebb közösségek képesek erre, és Maklári Józsefnek elévülhetetlen érdeme van abban, hogy az énekkar ma is egy ilyen közösség lehet – emelte ki Maklári Zsolt, a basszus szólam tagja.

Megemlítette továbbá, hogy Maklári József hosszú évtizedeken keresztül tanított a Liszt Ferenc Zeneakadémián is, ahol először tanára, majd később kollégája és barátja volt Hartyányi Judit karnagynak, aki egy időben az örökébe lépett az énekkar élén.

” Tiszta, őszinte muzsikálás szólalt meg mindig a kórustól, amely előtt karnagyként állt. Zenét teremtő erejének hatása éppen ezért él generációkon át a mai napig, hiszen hitet adott, a zene és a közösség megtartó erejét hirdette, amely átsegítette kórusát a nélküle eltöltött éveken is. Ahogy tíz évvel ezelőtt, a húsz nélküle töltött év után is Sík Sándort idézem: „Nem tudjuk honnan, nem tudjuk kinek,/ De rajtunk megyen át az Üzenet” – írta a költő Az acélember című versében. Mint a költő, Maklári József is hordozta az üzenetet, tudta, honnan kapta életre szóló feladatát és hittel vitte az üzenetet kórusának, énekeseinek, tanítványainak. A mi feladatunk, sőt tanítványainké most már, hogy vigyük ezt az üzenetet és adjuk tovább.” – fogalmazott emlékező beszédében az egykori tanítvány.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Az emlékkoncerten – az elhunyt korábbi kórustagok tiszteletére is – felcsendülő grandiózus mű előadásában a kórus és a szimfonikus zenekar mellett szólistaként közreműködött Sipos Marianna, Busa Gabriella, Horváth István és Jekl László, vezényelt: Sándor Bence. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!